Чубриловић: Запад „Инцковим законом“ гура унитаризацију БиХ и појачава притисак на Србију

ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић уверен је да иза наметања закона Валентина Инцка о кажњавању негирања геноцида стоји жеља Запада да оправда унитаризацију БиХ, као и да изврши додатни притисак на Београд.

Валентин Инцко

Чубриловић је у ексклузивном интервјуу за међународно издање Федералне новинске агенције на Балкану рекао да је тешко рећи шта је крајњи циљ Инцкове иницијативе, али да ће можда постати разумљивије ако се узму у обзир ставови неких бошњачких политичара који се понашају као да је високи представник секретар њихове организације или од њих прима плату.

Крајњи циљ, истакао је, јесте стварање државе која не одговара интересима српског народа – унитарна БиХ, што је супротно дефиницији из Дејтонског споразума, а високи представник је учествовао у овом пројекту.

Он је истакао да се стиче утисак да се све такве одлуке доносе у интересу само једног народа, једне политичке снаге у БиХ, док српски народ никада није добио једнаку прилику да одбрани свој статус и свој положај, али је указао да Република Српска има своја овлаштења која настоји очувати.

Чубриловић је подсетио да је Република Српска усвојила закон у којем се наводи да се одлука високог представника на њеној територији неће примењивати, као и измене Кривичног закона.

Он је напоменуо да је на седници парламента демонстрирано апсолутно јединство, а потврђено је и гласањем за ова два закона у парламенту, а сви посланици су гласали “за” – и владајућа странка и опозиција.

На питање да ли постоји опасност од сегрегације унутар БиХ, када нико од српских политичара, новинара и других јавних личности неће моћи отићи у ФБиХ плашећи се хапшења, Чубриловић је одговорио да сматра да ће сви актуелни политичари показати разумевање за кораке које Република Српска предузима, а ситуација се неће додатно погоршати.

Појашњавајући зашто високи представник није потребан и какву је штету нанео Републици Српској, Чубриловић је рекао да је одузео је овлашћења Републици Српској, фаворизовао једну политичку снагу и један народ, да су све одлуке само додале уље на ватру, а нису помогле стабилизацији ситуације.

Он је указао како је неопходно да локални политичари имају одлучујућу улогу у изградњи политичке ситуације у држави и доношењу најважнијих одлука за БиХ.

Чубриловић је истакао да је једини начин да БиХ почне решавати своје проблеме без спољног утицаја, без утицаја међународне заједнице.

Факти.орг