Сачувана тајна – ексклузивне фотографије преговора власти и талибана у Београду

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је за телевизију Пинк да је, у време док је био министар спољних послова, Београд три пута организовао мировне преговоре између власти Авганистана и талибана. Да је до тих сусрета долазило, за Н1 је потврдио и један од организатора преговора, а Н1 је добио и ексклузивне фотографије са тих преговора.

Сада када је цео Авганистан у рукама Талибана, бивши министар спољних послова одлучио је да открије оно што готово нико у Србији није знао…

„Ево, рећи ћу, а до данас нисам нигде причао о томе. Зато што смо се договорили да то буде тајна“, казао је Дачић.

А та тајна је била да су представници пале авганистанске власти и талибани први пут икада преговарали у Београду током 2019. године.

„Овде су разговарали три пута – међутим, кад су то виделе велике силе, да ми то радимо, онда су они рекли ‘ма дајте, ми ћемо то да урадимо у Дохи, у Kатару. Резултат сте видели“, рекао је Дачић.

А како је заиста било? За Н1 открива један од организатора мировних преговора, директор организације Ист Wест бридге Јован Kовачић, који нам је уступио и ексклузивне фотографије са припремних састанака.

„Нисмо присуствовали самим разговорима. Није то била ни наша жеља ни намера. То је била ствар између њих. Ми смо само били добри домаћини, да им омогућимо мир, тишину, све погодности преговора и да им ништа не фали“, рекао је Kовачић.

Београд су одабрали као неутралну територију, каже Kовачић и додаје да преговоре водио Kарим Kалили, некадашњи потпредседник Авганистана и тадашњи председник Високог савета за мир. Осим њега, били су присутни и многи представници Талибана, који су специјално за ту прилику морали да буду скинути са разних црних листа, како би могли уопште да путују.

„Први пут су команданти једно 20-ак провинција у Авганистану разговарали са председником Ашрафом Ганијем путем Скајпа. Они су тражили да им Kабул помогне у изградњи инфраструктуре, школа, болница, струје, воде и осталог. Гани је рекао да ће да проучи њихове захтеве, тај разговор је трајао скоро два сата“, прича Kовачић.

Међутим, до четвртог сусрета никада није дошло – ситуација на терену више није била релативно мирна, а преговори су потом званично почели у Kатару, где су најважнији посредници биле Сједињене Америчке Државе. Мир никада није постигнут али се неколико година касније званичници Србије могу хвалити да су и они покушали да помогну.

Јована Штетин Лакић

Sačuvana tajna – ekskluzivne fotografije pregovora vlasti i talibana u Beogradu