Томислав Ђурин: Авганистанци могу трајно остати на КиМ, то је претња за Србе и Србију

Ђурин, иначе пуковник у пензији, објаснио је да је реч о популацији војно способних и људима са искуством у борбама и наводи да постоји могућност њиховог трајног останка на Косову.

Најављени долазак Авганистанаца на КиМ представља озбиљну претњу по безбедност Срба и Србије, сматра бивши шеф обавештајне службе Томислав Ђурин.

Ђурин, иначе пуковник у пензији, објаснио је да је реч о популацији војно способних и људима са искуством у борбама и наводи да постоји могућност њиховог трајног останка на Косову пошто САД могу отказати доделу виза за њихов долазак у САД.

Он је за Косово онлајн рекао да посебно треба имати у виду верски фанатизам којим су Авганистанци задојени, без обзира на чијој су страни били током претходних 20 година сукоба.

Навео је да се њиховим доласком мења не само етничка слика на Косову, него и религиозна и да ће исламски фактор ојачати.

Такође, сматра, треба знати да америчке обавештајне службе међу њима имају проверене сараднике тако да се отвара још један канал отицања обавештајно интересантних података са тог простора и шире.

„Друго питање о могућности дејства талибанских власти у циљу репресије на ову популацију је мање вероватно. Талибанима ће бити довољно да земљу ‘очисте’, од окупаторских колабораната сем ако није у питању посебно значајан појединац“, рекао је Ђурин на питање да ли постоји могућност да, зарад одмазде, талибани „јуре“ избегле Авганистанце у земљама које су их примиле.

Трећи аспект је, каже, могућност трајног останка на Косову пошто САД могу отказати доделу виза у сваком појединачном случају, али и свима истовремено.

„САД на ове људе гледају са разочарањем, јер према речима америчког председника Џозефа Бајдена они нису хтели да се боре за своју земљу уз сву америчку војну помоћ и подршку. Коме такав људски материјал треба? Талибанима сигурно не, а и Американци их изгледа виде на исти начин и траже начин да их се отарасе као баласта. Изгледа да су тај начин нажалост нашли у нашем региону”, сматра Ђурин.

Стандард.рс

посты:

Коментари: