Дачић: Протесте на Цетињу поводом устоличења митрополита Јоаникија организује ДПС ради мобилисања бирачког тела

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић прокоментарисао је за ТВ Прва тензије на Цетињу и протесте поводом устоличења митрополита Јоаникија.

Ивица Дачић (фото:Лола Ђорђевић)

„Више деценија постоје снаге које у ЦГ покушавају да стварају одбојност међу народима. Мислим да ово организује ДПС ради мобилисања бирачког тела и супротстављању јединства са српским народом. Чак је и митрополит поменуо неке личности у историји… Нас интересују само права спрског народа у ЦГ и положај СПЦ“, каже Дачић

„Ово је питање подстицање унутрашњих сукоба… Не верујем да се нико неће усудити да удари на митрополита“, додао је он.

Дачић је навео да је Јоаникије испричао после хапшења да га је лишио слободе полицајац кога је крстио.

„Шта мислите, плаши ли се он Бога? Не мислите да се не плаши“, додао је председник Скупштине Србији.

Дачић је истакао да је министар спољних послова Ђорђе Радуловић био једини који се изјашњавао као Србин у влади Мила Ђукановића.

„У Генералном секретаријату Владе, ниједан Србин. И онда неко каже да је лаж да су Срби дискриминисани. То нас занима. Наши односи треба да се заснивају на заједничким интересима и заједничкој историји“, навео је Дачић.

Говорећи о Вашингтомском споразуму, председник Скупштине Србије тврди да Приштина крши договор о нелобирању за независност Косова.

„Србија ће одговорити уколико дође до кршења Вашингтонског споразума“, рекао је Дачић.

„Неоспорно је да ће до тога доћи“

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић открио је за ТВ Прва да ли ће на наредним изборима наступити самостално или у коалицији

Он је објаснио да, у случају да опозиција иде ка укрупњавању, „сматра да би заједничка коалиција требало да има заједнички приступ“.

„Требало би да имамо заједнички наступ на свим изборима. Али, о варијантама ћемо тек разговарати. Неоспорно је да ће до тога доћи“, казао је Дачић за ТВ Прва.

Састанак талибана и авганистанских власти

Дачић је открио за ТВ Прва како су организована три састанка у Београду на коме су били разговори талибана и представници авганистанских власти.

„Они су преко међумародних контатака дали упит нама да ли би били расположени. Једино што су инсистирали јесте да остане тајна за медије. Питао сам председника Вучића имајући у виду да је то важна тема и да не направимо неку грешку. Наша улога је била логистичка подршка, нисмо се мешали“, навео је он и рекао да је био на првом и последњем састанку.

Председник Социјалистичке партије Србије такође је открио како је закључио да су неки од њих дошли директно са фронта.

„Лавров је долазио у посету и полиција увек обави те припреме и провери да ли има неког експлозива, пошто су те просторије где се одржавају сусрети предмет интересовања. Детектовали су на једној столици да постоји нешто сумњиво, откривене су барутне честице. Долазили су са фронта, то је очигледно“, навео је Дачић и истакао да је Србија од тих састанака имала корист.

„Очигледно је када је све прошло да смо се вратили на почетак. Нисмо имали односе са Авганистаном, међу првим земљама су признали Косово. Добили су директиву да се то тако деси. Не треба да се мешамо у унутрашње ствари Авганистана“, истакао је Дачић.

Он је такође објаснио да ћемо, што се тиче признавања талибана као власти у Авганистану, пратити шта раде Уједињене нације.

Дачић је такође указао и на двоструке аршине када је реч о томе како се талибани односе према женама, односно бруталности режима.

„Ако то већ осуђујемо у Авганистану, зашто то не осуђујемо у другим земљама? Алија Изетбеговић је писао о калифату до Индонезије и говорио да нема кохабитације са парламентараном демократијом у друштву где су већина муслимани“, објаснио је он.

Страначки дијалог

Дачић је прокоментарисао и међустраначки дијалог.

„Далеко смо од неког дијалога без учешћа странаца. Већ се види напредак имате на РТС-у и РТВ да долазе представници опозиције. Једно је питање медија, друго изборни услови, бирачки спискови, контрола резултата, финансирање (странака). Договорили смо се до краја месеца да се усагласимо. Наставак ће бити 17, 18. септембра“, навео је он.

Б92