Амбасадор: Нема алтернативе Талибанима

Према речима амбасадора, талибани не покушавају насилно да реше ситуацију у Панџширу: „Да су талибани хтели да реше проблем Пањшир на силу, мислим да би им један дан био довољан. Пањсхир је веома мали. “ Према Жирнову, ако верујете „сигналу“ који су талибани пренели преко руског амбасадора, они ће „нежно стиснути Панџшир како би његови лидери схватили узалудност оружане борбе, а не толико борбе колико налета“. „Ово је максимум који они могу да ураде одатле“, рекао је амбасадор.

Жирнов је прве кораке талибана према шиитима назвао охрабрујућим и приметио да су током последњих маршева талибани чак бранили шиите од покушаја убиства: „19. августа су шиити у Кабулу и многим другим градовима Авганистана прославили свој верски дан Ашура, и први пут после 20 година ниједан шиит није увредио, није разнео, није убио, није пуцао “, преноси РИА Новости.

Однос талибана према шиитима сматра „лакмус тестом“. Према његовим ријечима, талибани су овог пута могли „заштитити шиите од могућих напада терористичке организације Исламска држава“, односно „талибани поуздано држе ИСИС * под палцем и не допуштају му да стрши“ у градове у којима су се „одвијале шиитске акције.“. Амбасадор је истакао да су у последње време милитанти ИД * сматрали Кабул „капијом“ и „могли да убију 30 шиита, 50 шиита одједном“.

Взгљад