Латинка, Булајић, Бисерко и други траже од САД и ЕУ да Јоаникије откаже устоличење

Међу потписницима овог апела, у којем се тврди да је „мир у Црној Гори драматично угрожен“ су: Латинка Перовић, Вељко Булајић, Соња Бисерко, Никола Самарџић, Славиша Лекић, Динко Грухоњић…
Група јавних радника из региона позвала је Европску унију и САД да, како наводе, хитно утичу на власти Србије и Црне Горе, али и Српску православну цркву да откажу заказану церемонију устоличења изабраног митрополита Јоаникија, 5. септембра, у Цетињском манастиру.

Међу потписницима овог апела, у којем се, између осталог, тврди да је „мир у Црној Гори драматично угрожен” су: Латинка Перовић, Вељко Булајић, Весна Пусић, Соња Бисерко, Сенад Пећанин, Богдан Тањевић, Никола Самарџић, Боро Контић, Дино Мустафић, Славиша Лекић, Динко Грухоњић и Давор Ђенеро.

Тврде, такође, да актуелна власт у Црној Гори овим, како наводе, „наставља досадашњу антицрногорску и антизападну политику која је растурила међуетнички и међуконфесионални склад, утемељен на антифашистичкој традицији, грађанској и секуларној држави и чврстом опредељењу већине грађана за чланство државе у Европској унији и НАТО савезу”.

„Садашња власт у Црној Гори представља инструмент мрачних циљева великосрпске политике која је резултирала геноцидом, етничким чишћењем и најтежим ратним злочинима у Европи након Другог светског рата. На мети те исте политике данас се налазе држава Црна Гора и њене националне мањине, посебно (неканонска) Црногорска православна црква, Црногорци и сва обележја културно-историјског идентитета и традиције црногорског народа, међу којима је Цетињски манастир већ вековима један од најзначајнијих симбола”, навели су.

Сматрају да би најављено устоличење митрополита Српске православне цркве управо у Цетињском манастиру, упркос, како кажу, јасно израженом противљењу огромне већине грађана Цетиња, „представљало симболички чин потпуног покоравања Црне Горе великосрпској политици и уништило мир и сигурност грађана”, јавила је сарајевска Н1 ТВ, а преноси Танјуг.

Устоличење ће бити на Цетињу, али без сабора

Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве (СПЦ) саопштила је данас да ће устоличење митрополита Јоаникија бити обављено на Цетињу у раније најављеном термину, 5. септембра, у присуству патријарха Порфирија, али без раније планираног свенародног сабора испред Цетињског манастира.

Како се наводи, та одлука је донета јер Митрополија жели да да „максималан допринос миру и стабилности Црне Горе, поштујући епидемиолошке мере”.

„Не разумемо, али не оспоравамо право неких грађана Црне Горе да наставак ове, очигледно вековне и добро утемељене црногорске традиције, доживљавају као атак на Црну Гору, њену слободу и слично”, наводи се у саопштењу.

У најављеној цетињској свечаности нема ниједан нови детаљ који би се косио са досадашњом освештаном црквеном праксом у Црној Гори, па је неприхватљиво и неоправдано да се овом верском чину приписује било какав политички карактер, како то чине поједини партијски активисти, који ових дана подижу тензије међу браћом и предњаче у јавним протестима против устоличења, покушавајући да Цркви и њеном верном народу угрозе и оспоре основно људско право и слободу вере, додаје се.

У саопштењу се додаје да „европска, секуларна и грађанска Црна Гора не сме да се темељи на мржњи и искључивости, него на њеном Уставу и законима”.

„Шта год у овом тренутку мислили, морамо схватити и прихватити чињеницу да је Црна Гора држава свих нас. У њој нема већих или мањих Црногораца „него, ваљда, по свему и у свему, само и једино равноправних грађана”, наводи се у саопштењу, преноси Бета.

Нови Стандард