Здравко Кривокапић: Изјава Ђукановића оголила инспиратора тензија. Обезбедићемо устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић казао је да је изјава председника Мила Ђукановића о устоличењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија потпуно оголила инспиратора и иницијатора тензија у Црној Гори.

Кривокапић је реаговао на наводе Ђукановића да ће он „уколико не буде уважен његов апел и устоличење митрополита Јоаникија ипак буде на Цетињу, 5. септембра бити у престоници на месту где ће се бранити част земље”.

Црногорски премијер је навео да је „најмање важно“ где ће председник државе бити 5. септембра када је планирано устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу.

„Апсолутно је право Митрополије црногорско-приморске да устоличење митрополита обави у вековном седишту своје Митрополије на Цетињу и држава ће обезбедити све неопходне услове да СПЦ као најдоминантија верска заједница у Црној Гори по броју својих верника, оствари своје Уставом загарантовано право. Где ће тога дана бити председник Ђукановић, најмање је важно, али важно је позвати га да престане да изазива и подгрејава сукобе, поделе и тензије, и то све, очигледно, са циљем да спречи или стави у други план борбу против организованог криминала, која из дана у дан напредује“, саопштио је Кривокапић.

Премијер је у реаговању навео и да Ђукановић, као председник Црне Горе „мора већ једном научити да штити Устав Црне Горе и уставну верску слободу Српске православне цркве да устоличење обави онамо где има свако право да га обави“.

„На Цетињу, и да једном стане у заштиту верске слободе Цркве коју је, док је његова партија била на власти, до бескраја прогањао, а која га је добро научила шта значи бити слободан и уставан“, наводи се у реаговању Кривокапића.

Спутњик, Н1