Дачић: Ђукановићу, када му је ишло у прилог, није сметало да љуби руку митрополиту Амфилохију

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је синоћ да би било најбоље да се устоличење митрополита Јоаникија одржи на Цетињу и додао да позив црногорског председника Мила Ђукановића да се устоличење премести нема везе са црквом, већ са његовим интересима да се одржи на власти.

Ивица Дачић (фото:Лола Ђорђевић)

Дачић је за Танјуг ТВ рекао да не види разлику између овог чина устоличења и свих досадашњих који су се десили у црногорској историји.

„Устоличење би било боље да се одржи на Цетињу, како би се испоштовала традиција, јер се од памтивека ту уводе у трон митрополите црногорско-приморске. Што се Ђукановићевог позива тиче, уопште није реч у односу према цркви, он је комуниста, њега овај догађај интересује са аспекта власти“, рекао је Дачић.

Истиче да је Ђукановић проценио “да му нека опасност“ прети од Србије и СПЦ, те да је тај позив „инструмент“ у очувању власти, односно концентрације политичких снага и гласова који би могли да му помогну на следећим изборима.

Дачић додаје да Ђукановићу, када му је ишло у прилог, није сметало да љуби руку митрополиту Амфилохију.

Дачић је поручио да је овим околностима најважније да се сачува мир и додао да Србију везано за Црну Гору једино интересује положај српског народа и СПЦ.

„Апсолутно желимо добре односе са Црном Гором и уопште не размишљамо о тим категоријама о којима они размишљају, јер они своје потезе правдају неком опасношћу која им долази из Србије“, рекао је Дачић.

Закључио је да се овај догађај не треба злоупотребљавати за дизање тензије.

ИН4С