„Комите“ поздрављају одлуку Ђукановића да им се прикључи у протесту на Цетиње

„Патриотско комитски савез“ Црне Горе подржао је данас одлуку председника Мила Ђукановића да им се придружи у протесту против устоличења изабраног митрополита Јоаникија на Цетињу, 5. септембра, ако у међувремену та церемонија не буде измештена или отказана.

Из тог покрета кажу да су се „грдно“ преварили они који мисле да их, како наводе, „икакви ‘мачићи’ могу поколебати, уплашити или спречити да буду на Цетињу“ у недељу.

Они су поново оптужили Србију и српски државни врх да се, како наводе, „отворено и дрско“ меша у изборни процес у Црној Гори, за куповину црногорских медија, финансирања, претње“ и, уз све то, кажу, „лицемерног пренемагања српских попова и политичара…“.

Комите кажу да је црногорска политичка сцена јасно профилисана у два правца, „од којих један иде пут 21. века, а други остаје заробљен погубном идеологијом прошлих векова, која, сама по себи, не може одржати пробу времена“.

Они тврде да је на делу, „потпуна великосрпска хистерија“.

„Како у земљи тако и ван ње, посебно у Србији, где се, после изјаве председника Црне Горе Мила Ђукановића да ће бити са народом 5. септембра на Цетињу, као на траци, смењују мрзитељи свих ‘фела и величина’, свих професија редом, како би довели ситуацију до усијања. А немају потребе за тим; народ је црногорски рекао да се на трону Светог Петра Цетињског, неће дозволити устоличење митрополита туђе цркве“, наводи се у саопштењу црногорских комита, блиских Милу Ђукановићу.

„Покушаји укупне позиције да ‘све што се дешавало’ припишу једном човеку је њихова обмана али, на жалост, и доказ колико слабо познају народ на чијем челу претендују да буду“, наводи се у комитском саопштењу објављеном на фејсбук профилу тог покрета.

РТВ