Кривокапић неће ићи на устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић казао је да неће присуствовати устоличењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија Мићовића на Цетињу, које је заказано за 5. септембар, рекавши да је могућа забрана тог догађаја крајња мера уколико ризици буду представљали опасност по грађане.„Нећу да идем на Цетиње, не да не желим и да немам повода. Међутим, не желим присуством дати негативан повод било чему. Сви морају да покажу једнаку уздржаност и морамо дати допринос да тај скуп протекне у миру”, казао је Кривокапић на конференцији МУП-а, поводом полицијске акције „187”, у којој је заплењено 1.400 килограма кокаина, пренела је Бета.

Он је казао да је он Катуњанин (нахија у Црној Гори, стара Црна Гора је имала четири нахије) и да је једна од особина Катуњанина да су „велике инаџије и храбри људи”.

„Ипак, ту храброст треба показивати негде друго, а овога пута морамо употребити велике вредности а то је поверење, поштовање другога и наравно правичност”, истакао је Кривокапић.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је најавио да ће и сам бити међу противницима устоличења митрополита Српске православне цркве (СПЦ) Јоаникија на Цетињу 5. септембра, уколико СПЦ не одустане да ту церемонију обави на Цетињу и у Цетињском манастиру.

„Није паметно инсистирати на устоличењу на Цетињу, већ је паметно то изместити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова у другим градовима. То би био залог за будућност”, рекао је Ђукановић изражавајући наду да ће његов апел бити уважен за измештањем устоличења Јоаникија.

На Ђукановићеве ставове је реаговао премијер Здравко Кривокапић, који је саопштио да је изјава Ђукановића о устоличењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија „потпуно оголила инспиратора и иницијатора тензија у Црној Гори”.

Митрополит црногорско-приморски СПЦ Јоаникије назвао је подмуклом и тужном поруку противника његовог устоличења у Цетињском манастиру.

Како је наведено са сајту Митрополије, он је рекао да су позиви да се устоличи негде другде, хајка не само према њему него и према православном народу у Црној Гори.

Устоличење Јоаникија најављено је за 5. септембар у Цетињском манастиру, уз присуство других архијереја СПЦ на челу са патријархом Порфиријем.

Митрополија црногорско-приморска СПЦ је претходно одустала од довођења верника на Цетиње у време устоличења.

Црквеној церемонији на Цетињу се оштро противе црногорске националне организације, удружења и готово све опозиционе парламентарне партије.

Та удружења су најавила протесте на Цетињу у време устоличења Јоаникија, због чега је до сада било више састанака државних безбедносних институција, на челу са Саветом за безбедност и одбрану Црне Горе.

Коментаришући вести о доласку Ненада Чанка на Цетиње 5. септембра, на скуп против устоличења митрополита, Кривокапић је данас казао да је на Цетињу добродошао свако ко својим деловањем не утиче на безбедносне проблеме.

Политика