Контроверзни закон о абортусу уздрмао Америку, велика промена у Тексасу после скоро 50 година

Врховни суд САД одобрио је примену тексашког закона којим се забрањује већина абортуса у тој држави, пошто је пет од укупно девет судија гласало против хитног захтева група за заштиту права на абортус да блокира примену спорног акта који је ступио на снагу 1. септембра.

Закон о забрани абортуса после шест недеља трудноће ступио је у среду на снагу у Тексасу, а пред Врховним судом САД покушале су да оборе организације које се боре за право на абортус, али је суд одбио њихов захтев.

Већина је у објашњењу одлуке у среду навела да неће блокирати закон, али је оставила могућност да би могао да се суочи са другим правним изазовима.

„Ова одлука није заснована на било којем закључку који има везе са уставношћу тексашког закона и ни на који начин не ограничава друге процедурално одговарајуће правне изазове тексашком закону, укључујући и оне у државним судовима у Тексасу“, наведено је у одлуци.

У свом супротстављеном мишљењу, судија Соња Сотомајор, која је одлуку назвала „запањујућом“, написала је да закон моментално укида здравствену негу за најмање 85 одсто жена које се у Тексасу подвргну абортусу и да је неуставан према постојећим преседанима.

„Када им је представљена могућност да зауставе флагрантно неуставни закон направљен да забрани женама њихова уставом гарантовна права, већина судија се одлучила да забије главу песак“, навела је Сотомајор.

РТС