Можда ће вакцинација бити обавезна

Италија би могла да начини вакцинацију обавезном за све особе које су медицински и старосно квалификоване за то, а планира да почне са бустер дозама касније овог месеца – прво ће их добити особе са придруженим болестима, изјавио је данас премијер Марио Драги.

Влада је већ начинила вакцинацију обавезном за медицинске раднике, уколико желе да буду плаћени, али је Драги рекао да ће можда сви морати да се вакцинишу када Европска агенција за лекове (EMA) да пуно одобрење вакцинама, пренео је Ројтерс.

EMA је засад дала условно одобрење за четири произвођача (Фајзер/Бионтех, Модерна, Џонсон и Џонсон и АстраЗенека).

Уколико EMA да пуно одобрење, у том тренутку би, према речима Драгија, вакцинација могла да постане обавезна за све који су квалификовани.

Премијер Италије је додао да је уверен да до краја месеца 80 одсто грађана старијих од 12 година може да буде потпуно вакцинисано, у односу на садашњих 70,5 одсто.

Он је додао да влада планира да прошири употребу такозване зелене пропуснице, која је потребна за дужа путовања, приступ многим слободним активностима, а обавезна је и за запослене у школама.

Од почетка пандемије у Италији је од ковида умрло 129.352 људи, по чему је ова земља друга по броју умрлих од корона вируса у Европи, иза Велике Британије.

РТВ