НАТО се обратио Русији и Белорусији

НАТО, у светлу предстојећих војних вежби „Запад 2021“, позива Русију и Белорусију да делују предвидљиво, како би се смањио ризик од инцидената на границама Алијансе, рекла је Спутњику портпаролка блока Оана Лунгеску.

„Све земље имају право да обучавају своје оружане снаге, али је такође неопходно поштовати обавезе транспарентности… Позивамо Русију и Белорусију да делују предвидљиво и транспарентно у складу са међународним обавезама. То је посебно важно како би се смањио ризик и како би се избегли било какви инциденти и несрећни случајеви у ситуацији када се дуж наших граница повећава војна активност“, изјавила је Луганеску.

Такође се пожалила да НАТО није добио позив да пошаље посматраче на вежбе „Запад 2021“.

„Размере претходних сличних војних вежби значајно су премашиле најављиване“, констатовала је Луганеску, подсетивши да је према Бечком документу ОЕБС-а присуство посматрача обавезно за маневре у којима учествује преко 13.000 људи.

Велике стратешке војне вежбе „Запад 2021“ одржаће се од 10. до 16. септембра на девет полигона у Русији и пет у Белорусији. У вежбама ће учествовати око 200.000 људи, преко 80 авиона и хеликоптера, до 760 јединица војне технике, као и до 15 бродова.
Скоро 13.000 људи, преко 30 авиона и хеликоптера, до 350 јединица војне технике биће укључени у вежбе у Белорусији. Како је најављивано, поред Руса у вежбама ће учествовати снаге из девет земаља – Јерменије, Белорусије, Индије, Казахстана, Киргизије, Монголије, Србије, Таџикистана и Шри Ланке.
Посматрачи ће бити представници војске Вијетнама, Кине, Мијанмара, Пакистана и Узбекистана.
Подсетимо, последњих година Москва указује на невиђену активност НАТО-а код својих западних граница и више пута је изражавања забринутост због повећања снага Алијансе у Европи. Званична Москва је више пута саопштавала да Русија ни за кога не представља претњу.

Спутник