Пендаровски: ЕУ заборавила регион Западног Балкана

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски изјавио је да забрињава евроскептицизам који је, према његовим речима, неоспорно у узлазној линији.

Пандеровски је у интервјуу за Радио Слободна Европа оценио да је ЕУ заборавила и регион Западног Балкана и да је Западни Балкан у целини још у чекаоници ЕУ.

„Ми смо на маргинама европске агенде, делом због разлога који леже у главним градовима овде код нас, а делом зато што се Европа бави сама собом годинама, практично деценијама”, сматра Пендаровски.

Он је приметио да након неуспешних референдума о европском Уставу из 2004. и 2005. године, Европа има сасвим другачију политичку агенду и политичке приоритете.

„Ми имамо проблем са тим што наши људи губе веру у европске вредности. Сумњам да се те европске вредности попуњавају са нечим другим, са неким другим сетом вредности, јер објективно у данашњем свету то је најбољи сет вредности”, рекао је Пендаровски.

На питање да ли у иницијативи Отворени Балкан види покушај замене за ЕУ, Пендаровски је одговорио одрично.

„Моје прво питање упућено свим потписницима, иницијаторима и до дан данас јединим учесницима у тој иницијативи је било да ли је то алтернатива Европској унији. Сва тројица у мојим одвојеним сусретима са њима, децидно су рекли – не”, истакао је Пендаровски.

Додао је да би желео да ту иницијативу види заједно са пуноправним чланством у ЕУ.

Политика