Руски митрополит упоредио васељенског патријарха са разбојником и лоповом

Руска православна црква је назвала срамном недавну посету васељенског патријарха Вартоломеја Украјини.

„Желео бих у вези са овом посетом да подсетим на речи из Јеванђеља по Јовану: Ко не улази на врата у овчје двориште, већ се понекад попне лопов је и разбојник, док је онај који улази на врата пастир стада“, рекао је портпарол Руске православне цркве Иларион на телевизији „Русија 24“.

Он је нагласио да је патријарх Вартоломеј дошао у земљу где га већина православних верника не признаје за свог пастира и у буквалном смислу је морао да уђе у Врховну раду кроз споредни улаз, јер су се на главном улазу окупили верници који су протестовали против његове посете.

„Дошао је у посету на позив државне власти и на позив расколника, али већина православних верника, не само да је игнорисала ту посету, већ је врло јасно показала да патријарх Вартоломеј за њих није пастир“, рекао је представник Московске патријаршије.

По његовим речима, патријарх Вартоломеј желећи да своје жеље представи за стварност, долази до групе расколника и каже: овде је права Црква, а тамо су неки титуларни архијереји“.
Као резултат тога, канонску Украјинску православну цркву која има 12.000 цркава, више од 250 манастира, више од 100 архијереја и милионе верника, патријарх Вартоломеј игнорише јер се он прави да не постоји, додао је митрополит.

„Ово је апсурдна и срамна ситуација за коју је једино крив васељенски патријарх Вартоломеј. Како се каже, по плодовима ћемо их распознати… Ова срамна посета патријарха Вартоломеја Украјини показала је целом свету плодове његових дела“, закључио је представник руске цркве.

Спутник