ЦНН: ЦИА помаже Украјини да организује операцију хапшења 33 Руса у Белорусији

Према њиховим речима украјинска страна је добила готовину од Сједињених Држава техничку помоћ и савете ЦИА -е током организације операције.

Истовремено, високи амерички званичник рекао је за ЦНН да су ови наводи „лажни“. Напоменуо је да су амерички обавештајци били свесни операције али је порекао умешаност у њу. Према његовом мишљењу изјаве представника украјинске обавештајне службе имају за циљ пребацивање дела кривице на Американце јер је акција пошла по злу.

У међувремену званичници украјинске војне обавештајне службе рекли су каналу да су организовали операцију како би „извукли осумњичене ратне злочинце из Русије“.

Украјински агенти представљали су се као запосленици приватне војне компаније која је нудила уносан уговор од 5.000 долара за заштиту венецуеланских нафтних постројења. Стотине потенцијалних руских противника пало је на мамац рекли су извори, дозвољавајући украјинским обавештајцима да идентификују осумњичене за ратне злочине.

Према наводима украјинске војске које цитира ТВ канал двојица тада приведених Руса били су присутни приликом лансирања ракете која је наводно оборила Боинг који је летео из Амстердама за Куала Лумпур на лету МХ17 у Украјини у јулу 2014. године. Још четири Кијева сматрају одговорним за пад свог војног авиона и смрт 70 људи на броду.

Белоруска државна агенција БелТА је 29. јула 2020. године известила да су белоруски службеници за спровођење закона привели 32 „милитанта стране приватне војне компаније„ Вагнер “у близини Минска, а друга особа је приведена на југу земље. Како наводи агенција, сви ухапшени су руски држављани.