Турска се окреће против миграната из страха од избегличке кризе у Авганистану

Авганистанска дијаспора у Турској живи у страху: ксенофобично расположење достигло је историјски максимум јер су мигранти криви за многе невоље у земљи. А политичари покушавају да уновче све то.
Турска се окреће против миграната из страха од избегличке кризе у Авганистану

Турска је угостила једну од највећих светских мигрантских популација од 2016. године, када је са Европском унијом постигла споразум о помоћи у решавању такозване избегличке кризе – у замену за новац. Верује се да је земља дом за скоро пет милиона избеглица, од којих су многи углавном побегли из Сирије. Њихов пријем био је у најбољем случају двосмислен, са ксенофобијом према људима арапског порекла раширеном у Турској.

Економска нестабилност земље последњих година знатно погоршана пандемијом КОВИД-19, само је погоршала ситуацију: брза депресијација валуте и инфлација погодили су скоро све породице.

Многи Турци су огорчени што мигранти и избеглице славе своју нову слободу, попут ових Авганистанаца у Измиру док се турски грађани суочавају са тешком економском кризом.

Сада неки чланови јавности отворено изражавају своје неодобравање, користећи мигранте као прикладног жртвеног јарца: Незадовољство јавности мигрантима и избеглицама могло се видети на националним ТВ екранима прошле недеље, када је хиљаде фудбалских навијача почело да скандира „не желимо избеглице у нашој земљи „.

Жртве за економске неуспехе.

Анкета коју је објавила турска организација Аксој показала је да је 85% испитаника „забринуто“ због могућности још једног масовног доласка миграната – овог пута то ће бити Авганистанци који беже од талибана, који су прошлог месеца преузели власт у земљи након 20 година рата.

посты:

Коментари: