СРБИЈА УВОДИ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ: Без ње нећете моћи у кафане, на свадбе, утакмице, а стиже и ова мера

Србија ће увести ковид пропуснице због све лошије епидемиолошке ситуације и удара короне који нам прети у наредне две недеље, најавио је државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек.
Ковид пропусница садржи податке да ли је особа вакцинисана, да ли је прележала корону или има негативан тест. Само са таквом потврдом може да се иде на велика окупљања, прославе, у ресторане и кафиће, на спортске стадионе…

Разматра се, каже Ђерлек, да се поново смањи број људи на већим манифестацијама са 500, колико је сада дозвољено. Како сазнајемо, обе мере биће донете на следећој седници Кризног штаба.

Није дискриминација

Према речима др Ђерлека, ова мера није дискриминација већ повластица за оне који су показали одговорност и примили вакцину. Јер, додаје он, ти грађани имају право на слободан живот.

Такође, поред увођења ковид пропусница, биће редукован и број људи на окупљањима. У овом тренутку могуће је окупити највише 500 људи, али тај број ће бити мањи. Али и поред свега овога нама је потребно 80 одсто вакцинисаних грађана, потребно је да стекнемо колективни имунитет. Људи морају да схвате да се корона побеђује вакцинама, а не ригорозним мерама.

Велика олакшица

Да је увођење ковид пропусница најбоље решење за тренутну ситуацију, с обзиром да грађани имају на располагању вакцине и да нема говора о потпуном затварању, напомиње и епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон. Према његовим речима, ова мера ће много тога решити и, пре свега, сачувати здравље грађана.

Ако држава стане иза тога да се уведу ковид пропуснице, свима ће бити лакше, јер тај неко ко организује неко славље или окупљање неће имати проблем да објашњава зашто неко негде не може да се појави. Градски завод за јавно здравље је послао допис Кризном штабу у коме је врло јасно дефинисано како се организују одређени скупови и где је објашњено како би требало ковид пропуснице да изгледају – открива др Кон и напомиње:

Ова мера важна је за јавно здравље, не само у Србији него и свуда у свету, јер су многе земље то већ увеле. Ковид пропусница подразумева да вакцинисани грађани имају право одласка на разне догађаје и у институције, а они који нису морају да се тестирају! Оваква епидемиолошка мера даје предност вакцинисанима, али не искључује никога.

Где ће бити потребне ковид пропуснице: * у биоскоп, позориште, музеје * на концерте * у кафане, ресторане, кафиће * на свадбе, крштења, прославе * на спортске догађаје

Државе које су увеле ковид пропуснице: * Италија * Израел * Француска * Словенија * Кипар * Аустрија * Грчка * Португалија * Мађарска * Немачка

Курир.рс/Информер