Додик поручио из Јасеновца: Не кријемо планове да радимо на томе да Република Српска буде независна!

“Прича о српском свијету је прича о вриједностима које народ има. То су вриједности везане за нашу вјеру, писмо, крсну славу, језик… То се дешава и овдје и ондје гдје живе сви Срби, у свим српским заједницама, било да су у Аустралији или на сјеверу Европе. Свагдје гдје постоји српска заједница имају право да афирмишу вриједности које могу да се сажму у синтагму ‘српски свијет’“, поручио је Додик
Додик поручио из Јасеновца: Не кријемо планове да радимо на томе да Република Српска буде независна!

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поново је данас говорио о отцјепљењу РС те је изјавио данас поводом прославе празника Светих новомученика јасеновачких „не крију планове да раде на томе да РС буде независна држава“.

“Овдје смо се окупили да обиљежимо светомученике јасеновачке, да им се посветимо у молитви, да се присјетимо огромног страдања које је било непотребно. Страдало је много људи, дјеце и жена, који су, само зато што су припадали једној вјери и нацији, били мученичком смрћу убијани и на тај начин Српска православна црква је посветила њима обиљежавање светих мученика јасеновачких“, рекао је Додик окупљеним новинарима, преноси Н1.

Додао је како “увијек требамо тежити миру, али исто тако памтити и сва страдања гдје год да су се десила”.

“Ово је мјесто страшног страдања и ми Срби овдје када долазимо, свјесни смо чињенице колико је људи овдје побијено, колико је и Јевреја и Рома и других народа и антифашиста, како су се некада звали, мученички убијено“, истакао је Додик.

“Важно је да ми данас након искуства које је Југославија имала, а која није дала резултат који се очекивао и која се распала у првом обрачуну да градимо добре односе. Мислимо да је Хрватска као држава и хрватски народ, и Србија као независна држава српског народа, и Република Српска коју ми живимо као нашу државу апсолутно основа да се на дугорочни начин ријеше готово сви проблеми међу нама и то је оно према чему треба да тежимо“, поручио је члан Предсједништва БиХ у Јасеновцу.

Истакао је како су се окупили данас у Јасеновцу да се сјете страдања из 1941. године.

“Да се сјетимо чињенице када је ових дана далеке ‘41. године овдје формирано једно од најзлогласнијих мјеста убијања Срба које је могло да смисли људски ум у оквиру тадашње Независне државе Хрватске која је имала идеологију да једну трећину Срба побије, једну прекрсти и једну расели. То припада на неки начин томе времену и у сваком случају мислим да треба да градимо добре односе између Хрватске и српских држава – РС и наравно Србије“, навео је Додик.

Додик о “српском јединству”

Коментарисао је и обиљежавање “српског јединства”.

Рекао је како ће се тај дан обиљежити 15. септембра те да “нико не би требао да има ишта против тога”.

“Ми гледамо Уједињене народе и вјерујемо да је српски народ, као и хрватски народ, и сваки други велики народ, заслужују да обиљежавају празнике и датуме како они то мисле. Ми до сад нисмо имали тај празник, сада га имамо и у РС и у Србији и прослављамо га. Драго ми је што ћемо у сриједу имати скупштине и Србије и РС и донијети Закон о заштити ћирилице. То није уперено против никога, али је наше право да то радимо“, коментарисао је Додик.

О споменику у Доњој Градини

Предсједник Србије Александар Вучић је на свом “Инстаграму” објавио да је поводом 80 година од оснивања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу и обнове спомен комплекса манастира Јасеновац, завршио договор са Додиком да се на простору Доње Градине изгради велики меморијални центар.

Додик је казао како треба обиљежити сва мјеста страдања и да свако страдање треба бити уписано у архиве, као и начин на који су страдали и да се то обиљежава.

“Ми у РС водимо рачуна и нама је веома важно да преко ове ријеке у Градини направимо меморијални центар и РС и Србија су то договорили. Желимо приказати савремени приказ прошлости која је била трауматична за наш народ“, рекао је Додик.

Шта каже Додик о “српском свету”

“Прича о српском свијету је прича о вриједностима које народ има. То су вриједности везане за нашу вјеру, писмо, крсну славу, језик… То се дешава и овдје и ондје гдје живе сви Срби, у свим српским заједницама, било да су у Аустралији или на сјеверу Европе. Свагдје гдје постоји српска заједница имају право да афирмишу вриједности које могу да се сажму у синтагму ‘српски свијет’. Они који то приказују као неку територијалну причу о експанзији апсолутно су усмјерени ка томе да подваљују и да лажу и нико нема никакве намјере те врсте, али исто тако не би требало да нам забране да упражњавамо вриједности које се могу окупити у синтагму ‘српски свет’“, изјавио је Додик.

Одговарајући на констатацију да се “српски свет” води у “Велику Србију”, Додик је казао: “Каква велика Србија; била је и велика Хрватска, па шта? То су флоскуле којима се страше други. Наш пројекат је веома јасан – да ојачамо РС до те мјере да буде независна држава на овим просторима и томе смо посвећени. Имамо легитимно право на то, као што имају Хрвати, Црногорци, да и ми имамо РС на простору која ће бити независна држава. Ми те планове не кријемо“, нагласио је Додик.

Додик поново о Шмиту

Нјемачка канцеларка Ангела Меркел данас ће боравити у званичној посјети Србији, у оквиру које ће се састати с предсједником те земље Александром Вучићем.

Додик је коментарисао како ће Меркел вјероватно разговарати о односима Србије и Нјемачке, а казао је и шта би јој он рекао:

“Што се тиче БиХ, рекао бих да је ово била беспотребна фарса везана са Сцхмидта као неког високог представника који није добио подршку Савјета безбједности УН и да је у том погледу направила проблем и самом Сцхмидту и нама, то би јој рекао“.

Данас се у Јасеновцу служила литургија у манастиру на којој су присуствовали члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић, предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац, представници Владе Србије, принц Филип са супругом, представници других цркава, Католичке цркве, као и вјерници.

ИН4С

посты:

Коментари: