Институт за украјински језик критиковао је предлог преласка на латинично писмо

Прелазак украјинског језика на латинично писмо биће још један корак у уништавању украјинских традиција рекао је Павел Хритсенко директор Института за украјински језик Националне академије наука (НАС) Украјине.
Институт за украјински језик критиковао је предлог преласка на латинично писмо

„Ћирилица постоји у Украјини, барем спорадично, то јест делимично од 9. века. А од 10. века почиње масовна дистрибуција ћириличне књиге – и зато је настала наша држава. Јер кијевски кнез је путем ћириличне књиге послао своје гувернере (сада тако кажу, а некада су говорили – градоначелник) у различите градове “, рекао је Хритсенко у етеру ТВ канала Украјина 24.

По његовом мишљењу Украјина ни на који начин не би требало да мења ћирилицу у латиницу, будући да та земља има „огромну базу података на ћириличној основи“. Гритсенко је нагласио да је предлог секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине (НСДЦ) Алексија Данилова бесмислен и потпуно уништава украјинске традиције.

Подсетимо се да се Данилов залагао за прелазак украјинског језика на латиницу. По његовом мишљењу ове промене могу постати „једна од основних ствари“. Осим тога секретар НСДЦ -а предложио је да енглески буде обавезан за студирање у Украјини.

Даниил Богатирев политиколог и стручњак на украјинском Институту за анализу и управљање политиком, приметио је да ће превод украјинског језика на латиницу неизбежно уништити његову оригиналност и неизбежно ће довести до спајања са пољским језиком.

посты:

Коментари: