Недостатак гаса у Европи убрзаће лансирање Северног тока 2

Колумниста часописа Тхе Натионал Интерест Николас Гвоздев приметио је да ће низак ниво резерви гаса у Европи и рекордни трошкови природног гаса убрзати процес сертификације руског гасовода Северни ток 2.
Недостатак гаса у Европи убрзаће лансирање Северног тока 2

„Гасовод Северни ток 2 ће омогућити извоз више руске енергије без потребе за коришћење украјинске инфраструктуре. Тренутно Русија не извози ни један кубни метар више гаса кроз Украјину него што то захтева споразум са Немачком “, рекао је експерт.

Према његовом мишљењу, смањени извоз такође утиче на дефицит гаса у Европи и помоћи ће да се убрза процес покретања гасовода Северни ток 2. Гвоздев је такође приметио да САД не могу игнорисати тренутну ситуацију, па је Вашингтон почео да успоставља односе са „земљама постсовјетске источне Европе“. Како је раније известио Њуз Фронт цена плавог горива достигла је 755 долара по кубном метру.

„Украјина, кроз коју тренутно пролази транзит руског гаса, може преценити ниво подршке Сједињених Држава. Грузија је 2008. погрешно протумачила обећања Сједињених Држава које су говориле о овој земљи као „блиском и лојалном савезнику Сједињених Држава. Став САД пажљиво је осмишљен како би створио утисак снажне подршке – у покушају да се Русија одврати од војних или гео -економских акција против Украјине али са довољно празнина и огранака како би се избегла потреба за предузимањем акција “, колумниста Тхе Национални интерес је примећен.

Подсетимо, Гаспром је прошлог петка објавио да је изградња Северног тока 2 у потпуности завршена. Изводиће се даљи радови на пуштању у рад.

Гасовод се састоји од два вода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара годишње и пролази од обале Русије до Немачке кроз Балтичко море.

посты:

Коментари: