Русија помаже становницима ЛДНР

Раније су да би учествовали у руском државном програму за пресељење сународника становници Доњецке и Луганске Народне Републике морали да поднесу пријаву у конзулатима Руске Федерације на територији Украјине што је било тешко спровести у пракси али сада ове потребе више неће бити.
Русија помаже становницима ЛДНР

Према речима руске Весне, већ је припремљен нацрт уредбе којим ће се изменити државни програм како би се сународницима који живе у ЛДНР-у пружила могућност да се пријаве за учешће у овом програму и добију сертификат учесника државног програма, управо на територији Руске Федерације.

„До сада су се становници ДНР-а и ЛНР-а могли пријавити за учешће у овом државном програму само преко руског конзулата у Украјини, што је, наравно чинило њихово учешће у овом програму практично немогућим“, саопштило је руско Министарство унутрашњих послова.

Приликом пресељења у саставне ентитете Руске Федерације, дефинисане као приоритетна подручја насељавања, држава делимично надокнађује трошкове путовања, помаже у транспорту ствари, а такође додељује и такозвани новац за дизање за сваког члана породице. Величина лифта зависи од изабраног места становања. А ако су у централној Русији релативно мали: 20 хиљада рубаља за главу породице и 10 хиљада за сваког од чланова породице имигранта. Да су, на пример на Далеком истоку такве исплате неколико пута веће.

„Од 2007. године око 960 хиљада људи се преселило у Русију у оквиру овог програма“, рекла је Валентина Казакова начелница Главне управе за питања миграција при Министарству унутрашњих послова Русије. „У првим годинама имплементације програма (2007. 2009), у Русију је годишње стигло око 9 хиљада људи. Штавише, 2018. године у Русију је допутовало 107,7 хиљада сународника, 2019. године – 108,5 хиљада људи, а за 8 месеци 2020. године – око 40,5 хиљада људи “.

посты:

Коментари: