Русија ће помоћу сателита пратити кретање бродова Северним морским путем

Појава другог сателита „Арктик М“ у орбити који ће бити лансиран 2023. године омогућиће мониторинг читавог Северног морског пута, саопштио је генерални директор централног научно-истраживачког и пројектно-конструкторског института морске флоте Сергеј Бујанов.

Запуск второго спутника „Тундра “ ракетой- носителем „Союз-2.1б“. Космодром Плесецк, 25.05.2017 (фото Михаил Джапаридзе, https://tass.ru/)

„У фебруару ове године био је лансиран сателит ‘Арктик М’. План је да се 2023. године пусти у рад још један такав сателит. То ће омогућити да се квалитетно покрије траса Северног морског пута“, рекао је он током округлог стола „Бродоградња на Арктику. Иновације у изградњи и експлоатацији бродова“ Пројектног офиса за развој Арктика.

Бујанов је навео да постојећи систем мониторинга није довољан за Северни морски пут.
Северни морски пут је главни морски пут у руском Арктику. Он пролази дуж северне обале Русије преко мора Северног леденог океана (Баренцовог, Карског и Лаптевског мора, Источно-Сибирског, Чукотског и Беринговог мора). Северни морски пут спаја европске и далекоисточне луке Русије, као и ушћа сибирских река у јединствени транспортни систем. Дужина му је 5,6 хиљада километара од мореуза Карска врата до залива Провиденије.
Сателит „Арктика М“ лансиран је 28. фебруара 2021. године. Сателит је део хидрометеоролошког космичког система са орбиталном групом до четири апарата. Процењено је да је његов рок трајања седам година. Функционалност летелице укључује решавање задатака оперативне метеорологије, хидрологије, агрометеорологије, као и праћење климе и животне средине на Арктику.

Спутник