Вучић у Истанбулу: Ердоган долази у Србију до краја године, важне теме на столу

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас у Истанбулу да ће председник Турске Реџеп Тајип Ердоган до краја године посетити Србију, те истакао да пријатељство са Турском представља додатну гаранцију за стабилност и очување мира на Западном Балкану.


Вучић је, након разговора са Ердоганом, рекао да је то био веома добар састанак, који је трајао готово два сата.
„Разговарали смо о свим важним темама, пре свега економским, о турским инвестицијама, како турске компаније изводе радове у нашој земљи, али и свим регионалним питањима и односима Србије и Турске. Од билатералних до укупних односа и о сарадњи у свим другим областима“, пренео је он.

Вучић је указао да следује седница Државног савета, што је виши ниво у односу на међувладину комисију коју имамо са другим земљама.
„До краја године уследиће званична посета Ердогана Србији и то ће бити прилика да додатно разговарамо о важним питањима за Балкан и цео регион. Турска је велика регионална сила“, подвукао је он.

Каже и да је покренуто питање бржег протока роба и услуга, па постоји могућност да се у наредном периоду размотри на који начин, да уз најмање могућих докумената прелазимо границе, чиме пријатељство дижемо на још виши ниво.
Навео је да трговинска размена непрестано расте, да је прошле године била на 1,3 милијарди евра, и изразио уверење да ће веома брзо стићи до две милијарди евра, пренео је Танјуг.

Ердоган подржава дијалог Београда и Приштине
Председник Турске подржава дијалог Београда и Приштине и верује да је важно да се дође до компромисног решења, пренео је Вучић.
На питање да ли је на састанку било речи о односу Београда и Приштине, Вучић је новинарима рекао да су говорили и о томе, као и о целом региону.

“Важно је да председник Турске подржава дијалог и верује да је важно да се дође до компромисног решења”, рекао је Вучић,
Упитан на којим су се темама најдуже задржали, Вучић је рекао да има много заједничких економских тема, али да су говорили о политици и ситуацији у региону.

“Када с неким разговарате више од два сата, јасно је да сте све теме покрили. Ја сам задовољан, сваки разговор са Ердоганом је увек користан. Турска је велика земља, 10 пута већа о нас…”, рекао је Вучић, преноси Спутњик.

Додао је да је са турским председником разговарао и о неким стварима које не може да подели са јавности, али које су, каже, важне за Србију.