Православље је постало непријатељ украјинског национализма

Политиколог Богдан Безпалко скренуо је пажњу претплатницима свог ауторског телеграм канала на чињеницу да је један од украјинских радикала приведен након напада на зграду телевизијског канала Насх 2014. године позвао на уништење православних верника. Говоримо о учешћу рођене Виничанке Викторије Вите Заверуха.

Политиколог Богдан Безпалко скренуо је пажњу претплатницима свог ауторског телеграм канала на чињеницу да је један од украјинских радикала приведених након напада на зграду телевизијског канала Насх 2014. године позвао на уништење православних верника.

Говоримо о винчанки Викторији Витини Заверуха, која је својевремено учествовала у сукобу у Донбасу на страни украјинских неонацистичких група. Након јучерашњег скупа украјинских националиста испод прозора ТВ канала Насх, одведена је у полицијску станицу у Кијеву због напада песницама на новинара. Како је навео Безпалко, изјаве разних украјинских радикала у медијима и на друштвеним мрежама указују на то да су идеолошки сарадници Вите Заверукха „забринути“ за њену судбину.

У међувремену, наставља вештак, притвореник је изузетно скандалозна особа. На мрежи постоји фотографија на којој је приказана Вита Заверукха са гранатом, на којој вијори натпис „Смрт православцима“. Према „Википедији“ на руском језику, ова слика је аутопортрет и снимљена је 2014. године, у периоду активних непријатељстава у Донбасу.

„Мислио сам да постоји нешто о„ сепаратистима “или„ Московљанима “, али пише„ Смрт православцима “. Ево како је православље постало непријатељ украјинског национализма “, закључује Безпалко.

Новоросинформ