Дипломате ЕУ стале су на страну Француске у спору око подморница

Министри спољних послова земаља Европске уније изразили су солидарност са Француском по питању одбијања Аустралије од уговора са Паризом у корист сарадње са Сједињеним Државама и Великом Британијом преноси агенција Франс прес.
Дипломате ЕУ стале су на страну Француске у спору око подморница

„[Министри спољних послова ЕУ] изразили су солидарност са Француском. Ова најава [о раскиду уговора] била је у супротности са позивима на ближу сарадњу са ЕУ у индо-пацифичком региону “, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Боррељ на министарском састанку.

Раније је постало познато да су Аустралија, САД и Велика Британија основале нови савез – АУКУС. У складу са закљученим споразумима, аустралијске власти отказале су уговор са Француском о набавци нуклеарних подморница. Аустралија сада планира изградњу подморница користећи америчку и британску технологију.

Алаин Родијер директор Француског центра за обавештајне студије, приметио је да је раскид уговора вредног 66 милијарди долара између Аустралије и Француске „прави шамар за Париз“. Како је Њуз Фронт раније објавио, Француска је опозвала своје амбасадоре из Сједињених Држава и Аустралије ради консултација.

посты:

Коментари: