Митрополит Иларион: Срамота за Црну Гору је што њоме управља такав лидер који ради на подели, на стварању сукоба

Председавајући Оделења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион назвао је поступке црногорског председника Мила Ђукановића за стварање сукоба у земљи „срамотом Црне Горе, укључујући ометање устоличења“ митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Митрополит Иларион: Срамота за Црну Гору је што њоме управља такав лидер који ради на подели, на стварању сукоба

Митрополит Иларион је почетком септембра рекао да Руска православна црква подржава канонско јединство Српске православне цркве. Он је подсетио да је патријарх Руске православне цркве Кирил честитао митрополиту Јоаникију поводом његовог устоличења. Иларион је тада сугерисао да су протести у Црној Гори против устоличења Јоаникија били вештачки и да се могу повезати са Ђукановићем, који покушава да „поврати своју власт, коју постепено губи управо због непријатељства према цркви“.

„Срамота за Црну Гору је што њоме управља такав лидер који није у стању да уједини становништво своје земље, који ради на подели, на стварању сукоба. Била је срамота што српски патријарх, који је стигао да устоличи црногорског митрополита, није могао мирно да дође до Цетиња, где је било устоличење, јер су Ђукановићеве присталице поставиле људе који су га у томе ометали“, рекао је Иларион за „Русија 24“, преносе РИА Новости.

„То је права срамота Црне Горе, а одговорност за ову срамоту лежи на црногорском председнику, господину Ђукановићу“, додао је митрополит.

Восток

посты:

Коментари: