Сценарио Евромајдана се може поновити у Украјини

Руслан Бортник директор украјинског Института за анализу и управљање политиком рекао је да би пад рејтинга украјинског председника Зеленског и повећање антивладиних осећања могли довести до понављања сценарија Евромајдана.
Сценарио Евромајдана се може поновити у Украјини

Истовремено је напоменуо да у случају великих скупова неће имати ко да брани председнички кабинет због ниске лојалности грађана, а оних 30% који подржавају шефа државе неспособни су за одбрану, па нема потребе да се ослањате на „зелени антимајдан“.

„Он нема идеолошко бирачко тело које ће изаћи да га брани и сукобиће се са десничарским радикалним групама“, рекао је Бортник и додао да су у исто време противници шефа државе, напротив спремни да изађе на улице.

Према Бортнику немири су мало вероватни у блиској будућности али свака грешка власти може послужити као окидач за Мајдан. Митинзи ће бити највероватније у фебруару-марту 2022. године. Он је истакао да би разлог за протестно расположење могло бити повећање плаћања комуналија, пражњење складишта гаса и нова рунда кризе на истоку Украјине.

посты:

Коментари: