Зеленски планира да расправља о „кримском питању“ на Генералној скупштини УН

Украјински председник Зеленски рекао је да планира да на Генералној скупштини УН разговара о питању „окупације Крима и Донбаса“.
Зеленски планира да расправља о "кримском питању" на Генералној скупштини УН

„Једна од централних платформи на којој се окупљају лидери земаља, од којих зависи решење ситуације је Генерална скупштина УН. Украјина тражи решења за Донбас и Крим на свим местима, а УН су једна од главних ”, рекао је Зеленски током посете Њујорку.

Украјински председник нада се подршци турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. Осим тога, Зеленски ће се састати са председницима Пољске и Молдавије Анџејем Дудом и Мајом Санду, као и са премијером Грузије Ираклијем Гарибашвилијем.

Према Зеленском за Кијев је важно и то што УН признају „Кримску платформу“, која је наводно „питање број један“. Стручњаци напомињу да прва председникова посета Сједињеним Државама није донела очекиване резултате и да ће вероватно и учешће на Генералној скупштини бити слично.

У уторак, 14. септембра, у Њујорку је отворена 76. сједница Генералне скупштине УН. Седмица на високом нивоу ће трајати од 21. до 27. септембра. Очекује се да ће на њему говорити око 110 шефова држава.

посты:

Коментари: