Младићи који су поставили билборд „Добро дошли у ЗСО“ дали изјаву у полицији, реаговала Канцеларија за КиМ

Kосовска полиција је привела у полицијску станицу тројицу Срба који су у Грачаници постављали билборд „Добро дошли у Заједницу српских општина“. Они су након давања изјава пуштени. Из Канцеларије за КиМ питају какво је то кривично дело залагати се за формирање Заједнице српских општина што је обавеза коју је Приштина преузела Бриселским споразумом.

Припадници косовске полиције су скинули билборд, а младиће одвели у полицијску станицу. Они су након привођења, морали да напишу изјаве, а из полиције им је поручено да ће свакога ко лепи билборде оваквог садржаја ухапсити, јер је, како су сами полицајци рекли „забрањено постављање таквог билборда, јер представља провокацију“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Додају да су тројица младића затим пуштена на слободу.

„Поставља се питање какво је то кривично дело залагати се за формирање Заједнице српских општина, што је обавеза коју је Приштина преузела Бриселским споразумом који је потписала још 2013. године“, истичу из Канцеларије за КиМ.

У саопштењу питају и „по ком основу Приштина хапси људе који се само залажу са поштовање Бриселског споразума и који се залажу за формирање ЗСО, на коју српски народ на Kосову и Метохији чека пуних 3.077 дана, а чије је формирање ратификовала и скупштина такозваног Kосова“.

„Да ли данашње поступање косовске полиције значи да је ЗСО постала забрањена реч на Kосову и Метохији? И хоће ли Приштина хапсити и челнике ЕУ који су такође ставили свој потпис на Бриселски споразум и гарантовали формирање ЗСО“, истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

„Без Заједнице српских општина као темеља процеса нормализације и оквира за остварење преко потребних колективних права српског народа на KиМ нема будућности дијалога“, закључује се у саопштењу.

ИЗВОР:
РТС

посты:

Коментари: