Америка смирила Француску као узбуђену даму

Неколико сати пре овог телефонског позива, шефица француског Министарства одбране Флоренс Парлеи, говорећи у парламенту, објавила је да су партнери у Северноатлантској алијанси, на предлог Париза и Берлина, већ договорили ревизију стратешког концепта . „Разлог постојања НАТО -а је трансатлантска безбедност. Ово је оно на шта желимо да подсетимо САД. Стога су наши партнери одлучили, на нашу иницијативу, као и на иницијативу ФРГ, да ревидирају стратешки концепт савеза “, рекао је Парлеи.

„Бити савезници не значи бити талац интереса друге земље“, додала је она. Према Парлеи -ју, главни задатак НАТО -а није сукоб са Кином, како мисле Сједињене Државе, већ осигуравање трансатлантске безбедности.

Подсјетимо, прошле седмице након најаве стварања савеза АУКУС (Аустралија, Велика Британија и Сједињене Државе), Париз је опозвао своје амбасадоре из Вашингтона и Канбере на консултације. Француски министар спољних послова Јеан-Ивес Ле Дриан назвао је „неприхватљивим“ такво „понашање у односима између савезника и партнера“, преноси ТАСС.

„Мислим да нема ништа стварно иза ове изјаве Флоренс Парлеи. Такви разговори се већ дуго чују. Од самог почетка своје владавине, Мацрон је гласно позивао на промјене у НАТО -у, на стратешку аутономију Европе. Али након тога се ништа није догодило “, присетио се Фјодор Лукјанов.

„Читав овај скандал у односима између Париза и Вашингтона послужио је као додатни доказ да је Северноатлантска алијанса у садашњем облику надживела своју корист. Међутим, нема алтернативе томе. Ни Француска ни Немачка немају појма како уредити европску безбедност без Сједињених Држава ”, објаснио је експерт.

Взгљад