Мађарска почела изградњу фабрике за производњу „Спутњика Ве“

Мађарска је почела изградњу фабрике за производњу руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), чији се завршетак очекује у јесен 2022. године, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Он је приметио и да Мађарска не би могла да спроведе толико брзу кампању вакцинације, да није добила руску вакцину.

„Руска вакцина се показала као јако добар препарат посебно ако погледате на број заражених након вакцинације. Ниво заштите је изузетно висок, руска вакцина ради веома добро“, казао је он.

Иначе, Мађарска је прва земља ЕУ која је одлучила да набави руску вакцину и пре него што је одобри Европска агенција за лекове. Пример Мађарске је потом следила и Словачка, а и друге земље Уније исказале су заинтересованост да купе руску вакцину.

Поред руске и кинеске вакцине у Мађарској се примењују и вакцине одобрене на нивоу ЕУ.

Подсетимо, Сијарто је још у августу најавио да Мађарска намерава да од наредне године производи руску вакцину „Спутњик Ве“.

Вакцина „Спутњик Ве“, коју је направио Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету, преноси Спутњик.