Хитно се огласило Министарство одбране: УБИЈЕНО ВИШЕ ОД 50 ВОЈНИКА!

Министарство одбране Француске саопштило је да су милитанти убили француског војника у Малију. Погинули припадник службе идентификован је као каплар Макиме Бласцо из Седмог батаљона Цхассеурс Алпинс, елитних брдско-пешадијских снага француске војске.

У саопштењу, Министарство оружаних снага је навело да је Балсцо био у делу јединице распоређене у шумовитом подручју близу границе Малија са Буркина Фасом у мисији да уђе у траг осумњиченој милитантној групи коју је раније уочио дрон.

Балсцо је убијен када су милитанти напали јединицу из непосредне близине. На њега је пуцао снајпериста. Према саопштењу министарства, наоружани нападач који је пуцао у Бласца је убијен. Француска је изгубила више од 50 припадника војске у Малију од покретања операције Баркхане за борбу против терористичких група у региону Сахел 2014. године.

У јулу је председник Емануел Макрон најавио да ће операција Баркхане бити окончана у првом кварталу 2022. године. Једно од најновијих достигнућа француске операције против тероризма било је убиство Аднана Абу Валида ал-Сахравија, вође ИСИС-а у Сахари. Вођа терориста убијен је у августу прошле године у малијској шуми Дангалоус услед удара дрона.

Srbijadanas.com