Смењена због критиковања ковид пропусница

Неколико сати након што је коришћење ковид пропусница ступило на снагу, холандски премијер Марк Руте сменио је званичницу владе Мону Кејзер.

Она је јавно довела у питање ову меру.

Канцеларија премијера је саопштила да је заменица министра за економска питања Мона Кејзер смењена, јер су њени коментари у јавности били у супротности са политиком владе по питању од „таквог значаја и тежине“, преноси Ројтерс.

Увођење Ковид-19 пропуснице у Холандији изазвало је критике владе, а демонстранти су се данас окупили у Хагу у знак протеста због одлуке, којом је она постала обавезна за улазак у барове, ресторане, позоришта и друге затворене просторе у земљи.

„Ако завршимо у друштву у којем морамо да се плашимо једни других ако не покажемо доказе, онда заиста морате да се почешете по глави и запитате, да ли је то смер којим желимо да идемо?“, рекла је новинарима заменица министра за економска питања Мона Кејзер.

Увођења ковид пропуснице поклапа се са укидањем готово свих мера социјалног дистанцирања у земљи, где је 72 одсто становништва примило најмање једну дозу вакцине против ковид-19.

Маске за лице су још обавезне у јавном превозу, а ученици и наставници више не морају да их носе у школама, а правило удаљености од 1,5 метара у јавности је такође укинуто.

Већина Холанђана ипак подржава ковид пропусницу, која је такође наишла на противљење када је уведена у другим европским земљама, попут Италије и Француске, а критике долазе највише из угоститељског сектора.

Више од 40 одсто власника барова и ресторана не планира да тражи од клијената потврду о вакцинацији, саопштило је удружење угоститељске индустрије Хореца Недерланд.

БН ТВ