Сиријски министар иностраних послова позива Турску и САД да повуку трупе

Фаисал Микдад говорећи са говорнице УН-а позвао је Сједињене Државе и Турску да повуку своје трупе које се илегално налазе у Сирији.
Сиријски министар иностраних послова позива Турску и САД да повуку трупе

И упозорио је сепаратисте на северу земље да не траже помоћ од спољних снага пише РИА Новости.

Говорећи на Генералној скупштини УН Микдад је оптужио Турску да наставља да подржава терористе у провинцији Идлиб чиме је прекршио своје обавезе према споразумима након разговора у Нур-Султану и Сочију. Подршка се пружа и милитантима Џабхат ал-Нусре *, који су Идлиб претворили у „гомилу страних терориста“, рекао је министар.

Микдад је такође оптужио Анкару за ратне злочине над Сиријцима, ограничавање приступа пијаћој води, политику „туркизације“ становништва на окупираним територијама Сирије.

Политичар је приметио да би окупација сиријске територије од стране турске и америчке војске под неуверљивим изговорима и пљачкање ресурса требало да се оконча одмах и без икаквих услова.

„Упозоравамо сепаратистичку мањину на сјевероистоку на снове које су Сиријци одбацили јер ће се они (сепаратисти – прим. Аут.) Наћи на пољу снага које ткају заверу против јединства Сирије … улог на вањске снаге лажно ”, нагласио је министар.

Микдад је поновио да је Дамаск спреман да прихвати све избеглице које су напустиле своје домове због непријатељстава.

* Терористичка организација забрањена у Русији.

посты:

Коментари: