ДР КОН СЕ ОГЛАСИО: “Затварање на 10 дана, хитно увођење ковид пропусница”

Епидемиолог Предраг Кон гостовао је у емисији “Београдска хроника” на РТС где је говорио о тренутној епидемиолошкој ситуацији са коронавирусом.


Кон је истакао да је решење ове епидемије свакако у вакцинацији, али и заустављање антиваксера у Србији.

Решење је свакако у вакцинацији, ту се сви слажемо. Не само прва доза, исто важи и за трећу која је важна јер подиже имунитет онима који су старији и утиче и на колективни имунитет, али је прва доза најважнија. Важна је и вакцинација младих, ту смо озбиљно заказали. Неки славе, доказајући како вакцина није потребна, јер ето оболевају и вацкинисани. То су такве глупости и такав безобразлук, да ја немам речи. Мора се зауставити антиваксерски покрет у Србији, то више није само размена мишљења, овде се директно утиче на то да људи на крају и умиру – рекао је Кон.

Он је објаснио и која су могућа решења тешке епидемиолошке ситуације.

Најдрастичнији излаз је затварања на десет дана и спречавање свих контаката. Најрационалније је ковид пропуснице под хитно, вакцинација здравствених радника и јавних служби под хитно. Нема ту више даље преговарање. Ова епидемија показује своје најстрашније лице. Коцкамо се са животом и та ситуација је неприхватљива. Морају се спроводити мере, ако се не спроводе, оне се морају санкционисати – закључио је Предраг Кон.

РТС/srbijadanas.com