Пољска влада тражи продужење ванредног стања

Пољска влада затражиће од председника Анџеја Дуде да продужи ванредно стање на белоруској граници за 60 дана, рекао је данас портпарол владе Пјотр Милер, а због повећаних миграција за које Варшава криви белоруског председника Александра Лукашенка.


Како наводи Ројтерс, Пољска и друге земље Европске уније, Литванија и Летонија, пријавиле су нагли пораст миграната из земаља попут Авганистана и Ирака који покушавају да пређу своје границе, што, како кажу Брисел и Варшава, представља облик хибридне ратне карте која је дизајнирана као додатни притисак на блок због санкција које је увео Минску.

„Министри су одлучили да затраже од председника Анџеја Дуде продужење ванредног стања за још 60 дана, зато што је ситуација на пољско-белоруској граници и даље врло тешка“, рекао је портпарол владе Пјотр Милер на конференцији за новинаре.

Раније у уторак портпарол председника Дуде, Блажеј Спичалски рекао је новинској агенцији ПАП да ће председник државе донети одлуку о том питању до петка.

Пољска је прогласила ванредну ситуацију почетком септембра, али влада се суочила са критикама заговорника људских права због њеног односа према мигрантима на граници.

Пољски министар унутрашњих послова Маријуш Камински рекао је у понедељак да је материјал повезан са исламским екстремизмом пронађен на телефонима миграната који прелазе њену границу.

РТВ