Европа је скупо платила покушај да се Русија сатера у ћошак

Прелазак европских држава на нов систем закључивања уговора за гас, не само да није направио потешкоће Русији, већ је створио проблеме на европском тржишту, изјавио је италијански експерт за геополитику и економију Демостенес Флорос.

„Европска унија је глупо помислила да ће Русију довести у веома тежак положај, али се она брзо прилагодила новим условима и Москву сада не брину ризици којима је изложена ЕУ“, сматра експерт.

После 2014. године Брисел је активно позивао земље које увозе гас да не потписују дугорочне уговоре у којима су цене везане за нафтне коте, уз услов „узми или плати“ и да пређу на цене по краткорочним уговорима, као што су они на тржишту Северне Америке, наводи се у материјалу „Старт магазина“.
Према речима експерта, за сада је тешко рећи шта је профитабилније: платити спот цену или цену из дугорочних уговора. Економисти могу да одговоре на то питање само после дугорочне анализе. Ипак, Русија није крива за рекордно високе цене нафте и гаса у Европи, подвукао је он.
Цене гаса у Европи бележе велики раст последњих недеља. Још почетком августа цена фјучерса за наредни месец је износила 515 долара за хиљаду кубних метара, док је 15. септембра тај показатељ достигао рекордних 960 долара за хиљаду кубних метара.

Спутник