Ново иконоборство среброљубаца!

Било је у историји оних који су хтјели да униште иконе и поштовање икона, неки су били владари моћни, уводили законе и спроводили их, али на крају ИКОНА и СВЕТИЊА су увијек побјеђивали!

Кажу да свако види у другом човјеку свој гријех, или жели из свог пада и јада да и други буду као он, да би њему било лакше, јер не жели да се покаје за свој гријех, већ за њега тражи оправдање у поступцима других.

Синан Паша је мислио да ће затријети вјеру код Срба и угасити искру слободарског духа ако на Врачару спали мошти Светог Саве, а та ватра угријала је срца Срба широм свијета још јаче утемељивши Српско Православље!

Бока и Црна Гора показују и топонимима, дакле географијом својом, да је поред Косовског завјета које је потврда Светосавског завјета Српског народа, овдје ризница и једног и другог!

Савина у Херцег Новом, Савина главица у Грбљу, Савин Кук на Дурмитору, Савина вода….

Храмови и манастири Светог Саве… и сваки Сава који поносно носи ово свето име…

Иконе овог просветитеља висиле су на зидовима наших школа и у времену комунизма, а сада би неки да их мичу јер сметају “суживоту” ….

На Цетињу су часним и храбрим полицајцима који су штитећи Устав и законе Црне Горе, након устоличења у Цетињском манастиру, подјељене иконице Светог Петра Цетињског.

Среброљупци су одмах скочили и траже да се преиспита какве су поклоне примили од свештенства?

За разлику од њих и оних које би да оправдају за дивљаштво тих дана по Цетињу, ови часни службеници полиције добили су највећи поклон, чист образ и благослов Божији!

Знамо ми да они лажни моралисти који су остали без могућности да наставе свој “бизнис” функционишу по принципу материјалног и да је цијена њиховог “патриотизма” јасна, па би хтјели, као што рекох на почетку, да су и други као они тражећи оправдање за своју бруку!

Ови часни људи који су радили, након много времена, непристрасно и неселективно свој посао, рекли су ми да је та иконица коју су добили на благослов, за њих светиња и награда већа од било које друге!

Прва икона Божија је човјек, створен по лику Божијем, на ту икону образа човјечијег ударио је свијет желећи да тако узвишену природи људску обожену по благослову Творца, сведе у муљ пада овоземаљског. Они који чувајући тај Лик у себи и на себи изображавајући ликове Светих својих на иконама, чувају лик славе Божије и побједу Васкрсења показују да ће опстати човјек док има људи, опстаће иконе и светиње док има оних који знају да је “земаљско замалена царство а Небеско увијек и до вјека”!

о Миајло Бацковић/ИН4С