Америка поново упозорава Турску: Одустаните од руског оружја или

Америка позива Турску да одустане од даље набавке оружја и војне технике од Русије, упозоравајући да реализација таквих намера неће остати без последица, саопштила је заменица америчког државног секретара Венди Шерман.

Америка поново упозорава Турску: Одустаните од руског оружја или

„То је актуелно питање. Позивамо Турску на свим нивоима да не задржава систем С-400 (већ купљен од Москве) и да се уздржи од набавке било какве додатне руске војне технике. То јасно дајемо до знања Турској, као и какве ће последице бити ако крене у том правцу“, изјавила је Шерман.

Како је додала, Вашингтон, као и раније, инсистира на томе да „такви системи нису компатибилни са системима НАТО-а“, чија је чланица и Турска.
Шерманова је неколико пута истакла да Вашингтон изузетно цени односе са Анкаром и њену улогу у Алијанси.

„Турска понекад представља изазов. Сигурна сам да и они, Турци, понекад мисле да Америка представља изазов. Без обзира на то, они су важан НАТО савезник. Поред тога, прихватили су милионе избеглица из Сирије, изградили су моћну економију“, рекла је заменица државног секретара САД.

Такође је поздравила улогу Турске у осигуравању безбедности на међународном аеродрому у Кабулу приликом масовне евакуације из Авганистана.
Раније је турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио да Турска намерава да настави да од Русије купује противваздухопловне ракетне системе С-400 упркос свим упозорењима које стижу од стране Сједињених Америчких Држава.

Спутник

посты:

Коментари: