Епидемиолошка ситуација је катастрофална

Тренутна епидемиолошка ситуација је катастрофална, сви морамо да се уозбиљимо, то није само здравствени проблем већ социјални и психолошки проблем, изјавио је за Танјуг епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић.

Сви чинимо државу и без обзира на то што је држава учинила пуно да обезбеди три ковид болнице, а ту су и здравствени раднци који морају да издрже све то, цех плаћају људи који нису оболели од ковида јер не може да им се пружи све оно што би требало да им се пружи, без обзира на то да ли је реч о малигним обољењима, кардиоваскуларним, плућним, дијабетичарима, рекао је Тиодоровић.

Он је истакао да је с једне стране држава учинила много, што је захтевало да држава буде у економски одрживом стању, али да смо дошли у ситуацију да држава не може да спроведе оштру конторлу кажњавањем оних који не спроводе мере или да убеди и натера људе да се вакцинишу.

Врло важно је и то, како је рекао, да постоји велика злоупотреба у политикантске сврхе, уместо да се сви бавимо тиме како да дође до смиривања ситуације, па кад се смири, о томе ће се одлучивати на изборима, демократски.

Према Тиодоровићевим речима, то утиче значајно на постизање националног консензуса.

Казао је и да се боји да ће на крају сви рећи да су се доктори сложили, да су доктори имали различита мишљења и да ће се на њима сломити цела ствар.

Тиодоровић каже да се овде види колико смо изгубили од националних интереса.

“Када се у Шведској и Норвешкој каже да треба извршити вакциницаију то се и уради, код нас сви дискутују, сви се разумеју као у фудбалу како треба да изгледа репрезентација, овде је јасна ситуација, ако је амерички председник Џо Бајден вакцинисан трећом дозом, ако је ЦДЦ рекао да је обавезна вакцинација потреба, ако је Калифорнија од јуче увела вакцинацију деце, ако у Европи имамо ковид пропуснице, шта је то код нас?“, додао је.

Он је изразио уверење да неће бити пооштравања мера у смислу, ограничења, затварања и слично, али и да верује да ће струка морати да се изјасни, а ствар је државе и народа да каже хоће ли то урадити или неће.

„Вештачка је дилема да ли је економија важнија од здравља, важно је и једно и друго“, истакао је Тиодоровић.

Говорећи о тренутној ситуацији он је казао да је таква да као да смо у фудбалској утакмици одлично кренули и одједном стали.

Према његовим речима, пропуштена је шанса за мирну јесен.

Тиодоровић је нагласио да је младе људе требало вакцинисати, као што је декан Медицинског факултета донео одлуку о томе и према његовом мишљењу то је врло исправна одлука, али и да постоје они који мисле да то није у реду, да то није у складу са законом и са Уставом.

Тиодорових је рекао да је немогуће да за 10-15 дана вакцинишемо 20-25 одсто становиништва и онда дозволимо културне и спортске догађаје, већ ће, вероватно доћи до благог повећања заражених.

“Други сценарио је да ћемо имати природни процес, сви ћемо бити заражени, они који нису стекли имунитет и они који нису вакцинисани, они ће плаћати цех, у болницама је 60 до 65 одсто до узраста од 65 година, а после њих, после су стари јер имају хроничне болести, које им нису омогућиле да створе висок ниво антитела“, казао је Тиодоровић.

Он је позвао људе да приме трећу дозу вакцина, а лекар који води одређену болест ће им предложити коју, док ће педијатар предложити шта да приме деца, наводећи да је то за сада Фајзер.

“Моји унуци су вакцинисани, да ли ја делујем као луд, сви су добро, то је најбољи доказ, а то да ли то угрожава моје право на моје тело и мој дух сада није време за дискусију“, додао је Тиодоровић.

По броју умрлих највише је старих преко 70 година, јер њихов имунитет није одговорио на одговарајући начин, истакао је Тиодоровић.

На питање о седници Кризног штаба која ће бити одржана следеће недеље, он је рекао да је у јавности створен утисак да она даје алиби једној страни за то што ради, а другој страни је алиби за све критике.

„Кризни штаб није свемоћан, он има стручни део који предлаже и мислим да ће доћи до заоштравања мера, али морамо мислити на економију, која ће омогућити да функционишемо, морамо да проценимо шта је у овом тренутку најважније“, нагласио је Тиодоровић.

Према његовом мишљењу, мора да постоји национални консензус, мора да постоји свест шта је приоритет – овог тренутка то је да сачувамо здравље, животе, ако не урадимо вакцинацију и строгу контролу мера, имаћемо природни процес – сви се заражавају, обољеваће најосетљивији јер ниједна вакцина не штити 100 одсто.

Када је реч о ковид пропусницама, струка их је предложила пре два месеца јер су у свету већ забележени резултати, али дилема је била да ли правници то подржавају са аспекта Устава и закона који штите људске слободе, казао је Тиодоровић.

Већина се изјашњава да је то у реду, али постоји опет политиканство, послушаћемо правнике, даћемо пропуснице, међутим, велико је питање ко ће их контролисати, нагласио је он и додао да не може сваки полицајац да буде уз сваког човека, већ треба да схватимо да је најважнија савест, односно индивидуално понашање.

Тиодоровић је рекао да су млади до 35 година слабо вакцинисани до 32 одсто, али да је по његовом мишљену већи проблем радно активно становништво јер се више крећу, јер раде у производњи, трговини, просвети, здравству.

Али и у појединим деловима здравства имате ситуацију да није ни 40 одсто људи вакцинисано, као и у образовању или код радно активних људи.

„Зато сам и рекао да је то и социјални и психолошки проблем“, нагласио је он.

“Код вариоле вере људи су сами чекали у редовима да се вакцинишу, данас као да су људи постали егоцентрични, себични, нема емпатије и то ме ужасава“, закључио је Тиодоровић.

Неће бити затварања, корона је сада индивидуална одговорност

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да ковид више није здравствени, већ социјално-психолошки проблем.

„Ја сам лично говорио да морамо да спроведемо хитно веома оштру контролу мера са кажњавањем и веома обимну вакцинацију. А остварио се најгори сценарио и ми се сада налазимо у ситуацији да је ово социјално-психолошки проблем“, рекао је Тиодоровић на ТВ Прва.

Указао је да је главни проблем слаба вакцинација грађана Србије.

„Ово је сада индивидуална одговорност. Морамо да будемо свесни, једини излаз је вакцинација. Да ли можемо за 10 до 15 дана вакцинисати још 20 одсто популације – делује ми да не можемо“, рекао је Тиодоровић.

Он сматра да нове мере не би донеле пуно тога и додаје да је медицински део Кризног штаба свакодневно у комуникацији.

„У сваком случају неће бити затварања. Заседање ће бити убрзо. Ми ћемо сигурно тражити много оштрију примену мера и њихову контролу. Питање је само ко ће то да контролише“, истакао је Тиодоровић.

Он је поставио питање да ли је нормално организовати свадбе и прославе у овој ситуацији и истакао да је потребно да будемо свесни и индивидуално.

„Не желимо да правимо разлику између вакцинисаних и невакцинисаних него да направимо што боље околности да сви ускоро можемо да функционишемо нормално“, рекао је Тиодоровић.

РТВ