Кикбоксерка (15) умрла од ковида

Девојчица (15) из Енглеске Хорха Халидеј, кикбоксерка без придружених болести, преминула је од ковида, четири дана након што је била позитивна на тесту, саопштила је њена породица. Она је умрла на дан када је требало да прими вакцину, пренео је данас „Гардијан“.

Халидеј је умрла у болници „Краљица Александра“ у уторак, а њена мајка, Трејси Халидеј (40) изјавила је да је ученица Академије Портсмут била „вољена девојчица“ са много пријатеља, талентована кикбосерка и перспективна музичарка.

„Била је врло активна, волела је да излази и да проводи време са пријатељима, као и са браћом и сестрасма. Одрастајући, претворила се у прелепу младу девојку. Увек је помагала другима, била је ту за све. Ово је срцепарајуће, јер очекујете да ће вас ваша деца наџивети, и са тиме не могу да се помирим“, рекла је мајка.

Она је додала да Хорха, која није имала придружене болести, развила симптоме налик грипу, пре него што је урадила PCR на којем се показало да је позитивна, због чега је прво била у самоизолацији. Мучила се са јелом у недељу, а у понедељак није могла уопште да једе, јер ју је јако болело грло. Лекар је преписао антибиотике, али јој се стање погоршавало и лекар који ју је прегледао рекао је да јој је пулс био дупло већи него што би требало да буде, па је одведена у болницу.

„Лекари су тада схватили колико је озбиљно стање, а мени је било и даље дозвољено да је додирнем, да је држим за руку, загрлим… Била сам с њом све време. Покушали су да је ставе на респиратор, да дају шансу телу да се опорави. Њен пулс се није смирио, њено срце није могло да поднесе овај сој. Лекари су дали све од себе, али нису могли да је спасу“, додала је Халидеј.

Прелиминарни резултати обдукције су показали да је Хорха имала миокардитис, упалу срчаног мишића изазвану вирусом.

РТВ