Митрополит Иларион: Руска православна црква не спада међу цркве које у Вартоломеју виде свог лидера

Цариградски патријарх Вартоломеј изгубио је канонско поимање ствари и представља једино сопствену цркву и оне цркве које у њему још виде свог предводника, изјавио је митрополит Волоколамски Иларион, који руководи Оделењем Московске патријаршије за спољне црквене везе.

фото: © РИА Новости / Владимир Федоренко

„Руска православна црква не спада међу цркве које у Вартоломеју виде свог лидера. Патријарх Вартоломеј је изгубио право да себе именује духовним лидером 300 милиона православних на планети. Он више не представља светско православље. Он представља само своју цркву. Можда још и цркве које пожеле да их он представља. Руска православна црква, у сваком случају, није међу тим црквама“.

„Патријарх Вартоломеј је изгубио представу о томе да је дужан да делује у согласју са другим помесним црквама. Он је поводом Украјине деловао не само без согласја осталих цркава, него и против јасно изражене позиције Руске православне цркве. Зато је потпуно заслужио речи изговорене на његов рачун. У пуној мери“, додао је Иларион.

„Патријарх Вартоломеј је престао да буде први међу једнакима у породици помесних православних цркава. Зато што је пожелео да буде први без једнаких, а тога у нашој православној традицији не може бити!“

Синод Руске православне цркве прогласио је посету Вартоломеја Украјини у августу за „грубу повреду православних канона“.

Вартоломеј је 2018-те две организације украјинских расколника прогласио за Православну цркву Украины (ПЦУ) и дао јој аутокефалност.

ПЦУ су досад признали поглавари Александријске, Кипарске и Еладске цркве.

Руска православна црква је прекинула све односе са Цариградском патријаршијом и архијерејима других цркава које су признале украјинске расколнике.

Восток