Дијалог и сарадња: Турска је позвала НАТО да преиспита односе са Русијом и Кином

Говорећи на VIII Варшавском безбедносном форуму турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да „јединство и интегритет НАТО нису мање важни од одбрамбеног потенцијала алијансе“.

Дијалог и сарадња: Турска је позвала НАТО да преиспита односе са Русијом и Кином
Мевлут Чавушоглу (фото: Лола Ђорђевић)

Како преноси турско издање Хабер7 превод чланка у којем портал ИноСМИ нуди својим читаоцима, током разговора са колегама у северноатлантском блоку шеф турске дипломатије је скренуо пажњу на чињеницу да у НАТО-у постоје озбиљна неслагања у вези односи са Москвом и Пекингом.

„Јединство и интегритет НАТО-а једнако су важни као и одбрамбени потенцијал алијансе. Анкара је у дијалогу са Москвом увек била отворена и искрена. Градимо блиске односе, а председник Ердоган је био врло отворен и искрен на састанку са руским председником Путином у Сочију “, рекао је министар.

Одговарајући на питање како Кину која је све активнија на светској сцени доживети као претњу или прилику, Чавушоглу је рекао:

„Турска се у почетку залаже за сарадњу и дијалог, а не за ривалство. Понекад је то изазов, а понекад прилика за многе земље, посебно земље у развоју и најмање развијене земље. ”

Осим тога, турски дипломата је на примеру недавног скандала уз учешће Аустралије, Сједињених Држава и Француске нагласио да унутар НАТО -а постоји довољно контрадикција, али то не спречава проналажење заједничког језика. Потпуно исто треба учинити и са оним земљама које су изван Алијансе.

посты:

Коментари: