САД не контролишу ситуацију на својим границама; ЦИА има планове за помно праћење „агресивне Русије“

Портпаролка Министарства спољних послова Русије, Марија Захарова, коментарисала је да Сједињене Америчке Државе не контролишу своју границу и да Централна обавештајна агенција (ЦИА) има планове за помно праћење Русије.

Захарова је рекла да америчке борбе против геополитичких претњи у 21. веку подсећају на стратегије из времена Хладног рата, пише Спутњик.

„Бићете изненађени, али ЦИА ће се борити против јавне геополитичке претње 21. века методама 20. века“, рекла је она.

Додала је да Вашингтон не крије да ће ради остваривања свог „племенитог циља“ повећати кадар ЦИА-е, и да је над Кином појачан надзор.

Рекла је да САД нису заборавиле ни на Русију и да они „помно прате агресивну Русију“.

Захарова је објаснила да се такве промене у структури Агенције дешавају у време када су „раст илегалних миграција и прекогранично организован криминал повезани са пандемијом, и када представљају стварну структурну претњу за националну безбедност света, укључујући Америку“.

Међутим, према њеним речима ЦИА не жели да појача своје напоре у тим објективно тешким областима.

Она је рекла да је сазнала да људи прелазе границу САД са Мексиком без докумената и да су претње које наводно потичу од Русије и Кине „измишљене“.

„Америка у принципу, не контролише ситуацију на својим правим, а не жељеним границама, када криза унутар земље превазилази све оно што је било у америчкој историји од времена Грађанског рата“, рекла је она.

Танјуг