БРИТАНЦИ ЗАУСТАВИЛИ ПРОДАЈУ КОРЕЈСКОГ ТРЕНАЖЕРА ХРВАТСКОЈ

Уз то, Британци су успешно уложили вето на продају Аргентини 24 бразилска авиона шведске производње типа Gripen, али и корејских тренажних и лаких борбених авиона FА-50, наводећи да се у тим летелицама, које су 2017. нуђене и Хрватској, налазе делови произведени у Великој Британији. Посао са Корејом је пропао због уграђених британских система за распознавање и избегавање судара, као и електрооптичких приказивача и интегрисаних система за контролу авиоелектронике које производи компанија Бае Сyстемс. Посао око куповине осам FА-50 пропао је и због уграђених избацивих пилотских седишта која производи свеприсутни британски artin Baker.

 

Одбијајући да пружи извозно одобрење за британске компоненте, Лондон је такође зауставио преговоре Француза и Аргентинаца око повратка модернизованих француских јуришних авиона Super Etendard. Кина је пак нудила Аргентини своје вишенаменске авионе типа Ј-10, али и тај процес није се одмакао од иницијалне понуде због тога што већина кинеских борбених авиона такође има уграђена пилотска седишта Martin Baker.

Због немогућности набавке пожељног авиона, Аргентина се нашла у безизлазном положају, што је почетком године искористила Русија јер се може похвалити чињеницом да једина производи суперсоничне ловце без британских избацивих седишта. Руси су, наиме, почетком године понудили аргентинском ратном ваздухопловству продају ескадриле ловаца МиГ-35.

Реч је о модернизованим авионима МиГ-29К/КУБ и МиГ-29М/М2 који постижу брзину од 2.560 километара на сат и имају радијус деловања од око 1.000 километара. Могу понети седам тона убојитог терета, међу којима су ракете ваздух-ваздух и ваздух-земља, као и бомбе тежине 250 и 500 килограма.

Главна предност овог вишенаменског ловца је четврта генерација система информисања и навођења у складу са руским и са оружјем страног порекла, као и разнолик систем самообране. Произвођач истиче да је нови дизајн надмашио базни модел и омогућио новом авиону равноправност са осталим вишенаменским ловцима западне производње.

Националист

посты:

Коментари: