Следи хаос? УЛТИМАТУМ РУСИЈЕ: Путин захтевао да Ердоган одмах повуче турске трупе!

Руски председник Владимир Путин поставио је ултиматум свом турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану. Захтевао је да се турске трупе одмах повуку из Идлиба (провинција у Сирији), у супротном ће их уништити руске ваздухопловне снаге и сиријска војска.

Следи хаос? УЛТИМАТУМ РУСИЈЕ: Путин захтевао да Ердоган одмах повуче турске трупе!
Закључак о ултиматуму који је постављен на основу објављивања у арапској штампи донели су руски медији.

Ал-Монитор извештава да је политика Анкаре према Сирији изазвала неспоразум међу турским генералима и високим војним особљем који су одговорни за војне операције Турске у САР. Пет генерала и скоро 600 официра већ су затражили оставку.

„Догађаји у региону показују да је хиљадама турских војника стационираних на више од 30 војних положаја у Идлибу све теже задржати своје положаје.

Ваздушни напади, као и стално сиријско војно појачано деловање око Саракиба учинили су готово немогућим правилно функционисање турских војних пунктова у том подручју, евакуацију болесних или рањених војника и патролирање “, пише агенција.

Москву више не занима присуство Турске у Сирији, а председник Путин је то јасно ставио до знања Ердогану.

Руска страна затражила је уклањање шест турских војних пунктова у подручју између Идлиба и Саракиба на истоку, захваљујући чему ће бити очишћен пут сиријским трупама за напад на Идлиб са истока и североистока.

“Након Путинових речи Ердогану, Русија је поставила ултиматум Турској – или ће турска страна пренети шест сектора у Идлибу на сиријску војску, или ће њене базе бити нападнуте”, каже публикација AJ NewsClub.

Неки извори извештавају о времену које је Ердогану било дато за повлачење трупа, али не прецизирају опсег.

Webtribune.rs

посты:

Коментари: