Селаковић: Резолуција 1244 СБ УН гарант мира и стабилности; УН кључно место за одбрану интегритета Србије

„Очекујемо да сви актери који чине међународно присуство на Косову делују објективно и статусно неутрално, доприносећи стабилизацији прилика“, каже Селаковић.

Селаковић: Резолуција 1244 СБ УН гарант мира и стабилности; УН кључно место за одбрану интегритета Србије
Никола Селаковић(фото:Лола Ђорђевић)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са председником Генералне скупштине Уједињених нација Абдулом Шахидом, коме је честитао на данашњем говору на комеморативном скупу поводом 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних, примећујући да вредности и циљеви несврстаних у великој мери коинцидирају са приоритетима УН, саопштено је из Министарства спољних послова.

Србија је, како је рекао, сагласна са оценом да је неопходно јачање мултилатерализма и улоге УН у савременом свету, који је суочен са комплексним изазовима.

Министар Селаковић је саговорника упознао са ситуацијом на Косову и положајем српског народа, нагласивши да је током ове године дошло до драматичног пораста етнички мотивисаних инцидената према Србима.

Подсетио је да је стопа повратка на Косово, од око 2 одсто, најнижа у свим постконфликтним подручјима на свету.

Истичући да је Резолуција 1244 СБ УН гарант мира и стабилности, шеф српске дипломатије је рекао да су Уједињене нације кључно место за одбрану територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и међународног права, у којем наша земља налази упориште.

Србија, како је додао Селаковић, инсистира и на важности наставка ангажмана УНМИК-а на Косову као и континуираног разматрања ситуације у нашој јужној покрајини пред Саветом безбедности УН.

Наша земља, како је истакао Селаковић, доследно је опредељена за очување мира и стабилности у региону, али и за заштиту српског становништва на Косову, и зато очекујемо да сви актери који чине међународно присуство на Косову делују објективно и статусно неутрално, доприносећи стабилизацији прилика.

Своје опредељење за мир, додао је Селаковић, Србија доказује и учешћем у пет мировних мисија УН, са укупно 263 припадника, по чему смо, у односу на број становника, највећи контрибутор у региону, и један од највећих у Европи.

Министар је упознао председника ГС и са активностима и резултатима Србије на пољу родне равноправности.

Извор: Косово Онллине

посты:

Коментари: