Запад би могао гурнути Украјину у рат са Русијом али рат неће дуго трајати

Запад може Украјину погурати у рат са Русијом али рат неће дуго трајати јер се сам Запад неће усудити да се отворено супротстави нуклеарној сили и неће подржати Украјину кажу писци научне фантастике.
Запад би могао гурнути Украјину у рат са Русијом али рат неће дуго трајати

Украјинске власти настављају да говоре о могућем потпуном рату са Русијом. У септембру је председник Зеленскии приметио да је рат између земаља „можда“ могућ.

„У овој теми постоји потенцијал. <…> Ово ће бити највећа грешка Русије након тога никада неће бити суседства између Русије, Украјине и Бјелорусије “, рекао је Зеленски.

Заузврат, врховни командант оружаних снага Украјине Валериј Залужни написао је на Фејсбуку да ће улазак Украјине у ЕУ и НАТО постати победа Кијева у сукобу са Русијом.

Публикација Украина.ру већ је са политичким стручњацима разговарала о могућим непријатељствима између Украјине и Русије. Сада је био ред да писци научне фантастике проговоре. И то није случајно: пре десет година рат између Русије и Украјине изгледао је као фантазија али сада се ситуација радикално променила.

„Русија чека да сазре воће“

Велике војне акције су сасвим могуће али само у једном случају: ако Украјина потиснута од својих кустоса са Запада, предузме масовну инвазију на територију република Луханск и Доњецк и почне хуманитарна катастрофа, уништавање цивила , уништавање насеља, инфраструктуре итд. У овом случају, Русија ће свакако интервенисати,сигуран је писац научне фантастике Сергеј Волков.

Истовремено, постоји важна тачка: сада се оружане снаге Украјине разликују од онога што су биле 2014. године – акумулирале су искуство, добиле оружје са Запада.

„Наравно, Оружане снаге Украјине немају средства за модерна маневарска борбена дејства али имају све могућности за вођење својеврсног„ полу-средњовековног рата “, када ће велике масе пешадије ући у насеља и тамо организовати пометања под окриљем топовске артиљерије и МЛРС -а “, рекао је Волков.

Ако Украјина ипак буде гурнута у овај рат, приморана да уђе у њега и реши проблем Доњецке и Луганске републике оружаним средствима, оружане снаге Украјине ће се понашати на овај начин, предвиђа писац.

„Мислим да ће народна милиција и војни корпус Доњецке и Луганске републике у већини области моћи да одбију инвазију Оружаних снага Украјине, али ће се очигледно украјинске снаге пробити,једноставно зато што их има много , неколико пута више њих. Чим почну цивилне жртве чим почну битке у стамбеним зградама, Русија ће наравно морати да се умеша у рат “, рекао је Волков.

Истовремено он верује да Русија неће заузети територију Украјине, јер чека „када плодови сазревају:
звучи помало цинично али је истина – када плод сазри и падне у дуго испружену руку “.

„Зашто би се Украјинци борили? Нејасно “

Да ли ће бити рата зависи од господара Украјине, каже писац научне фантастике Александр Хритсенко. Ако власници одлуче да је у позадини распада земље и слома политичке елите потребно отпевати лабудову песму и гласно залупити врата, онда може доћи до рата.

„Наравно, сукоб ће почети у ЛНР и ДНР. Међутим, Русија може ући у отворени сукоб или може поступити другачије. Из Друге чеченске кампање сећамо се да се то дешава овако: војник је служио у руској војсци, а онда је изненада дао оставку и добровољно се пријавио у ратну зону ”, рекао је Гритсенко и додао да ће све зависити од Русије: да ли ће желети да уђе рат отворен.

Истовремено, ако Русија уђе у отворени рат то ће бити краткотрајно.

„И неће се сви војници оружаних снага Украјине немилосрдно борити. Зато што нема смисла. Не прети им физичко уништење или поробљавање, као, на пример у Великом отаџбинском рату. Не мислим чак ни да ће неко потпуно анектирати Украјину, највероватније ће се променити политички систем, а вероватно,на месту Украјине настаће конфедерација.

Па ипак, Мајдан је уређен да би се боље живело и да није било корупције,али након толико година све се само погоршало. То значи да не постоји ни идеја због које се може умрети. Зашто би се Украјинци онда борили? Није јасно ”, рекао је писац.

„Неће бити пешачења до Кијева“

Рат између Русије и Украјине у облику под којим је сада представљен у друштву, по угледу и сличности „принуде на мир“ у Грузији 08.08.08 – крајње је невероватан каже лугански писац научне фантастике Глеб Бобров.

Према његовим речима у протеклих седам година Москва чини све напоре да избегне овај екстремни сценарио „и не дозволи кијевским марионетама да повуку обарач“.

„Једини услов за такву интервенцију могао би бити можда само велика офанзива Оружаних снага Украјине и јуриш на престонице Донбаса. Русија је пак више пута речима и делима јасно ставила до знања да ће ово бити крај украјинске државности – категорички неће дозволити да се оствари хрватски сценарио и да се наше републике насилно ликвидирају.

Сигуран сам да Кијев разуме све последице њихове хипотетичке војне авантуре “, рекао је Бобров.

Ако дође до сценарија великих непријатељстава, онда ће се,сматра писац оне приметно разликовати од рата у Јужној Осетији. Највероватније ће се Русија ограничити на затварање ваздушног простора над Донбасом и извођење прецизних удара помоћу оперативно-тактичких ракетних система против критичне контроле, инфраструктуре и логистичких објеката за украјинску офанзиву: штабова и објеката ПВО, железничких и друмских мостова, артиљеријских складишта и база горива и мазива.

А сав копнени посао обављаће војни корпус ЛНР и ДНР вероватно појачан руском опремом и савременим наоружањем.

„Уз све ово, као у Грузији, то ће бити операција за успостављање мира – чак и ако украјинска војска побегне, још увек неће бити кампање против Кијева“, предвиђа Бобров.

Како Трећег светског рата због Украјине неће бити, уверен је писац.

Александар Гриценко се слаже са њим: нико се неће усудити да отвори сукоб око Украјине са Русијом нуклеарном силом.

А Сергеј Волков верује да ће у случају великих непријатељстава, ако се делови руске војске сукобе са Оружаним снагама Украјине, „то бити отприлике исто као током Вијетнамског рата, када смо подржавали Вијетнам против редовних америчке снаге, само чланице НАТО-а овде ће бити у улози војних стручњака, њихови инструктори ће управљати ракетним системима, њихови оператери ће контролисати нека високо прецизна средства, која ће брзо почети да пребацују у Украјину “.

„С обзиром да украјинске оружане снаге немају потребан број обучених стручњака за употребу савременог наоружања, то ће бити директно западни инструктори, највероватније под покровитељством неких ПМЦ -а“, предвидео је писац.

Сергеј Зуев, Александар Терехов-Кругли, Украина.ру

посты:

Коментари: