„Американци нас не слушају“: Москва наводи да преговори са Бајденовим изаслаником нису успели

Односи између Русије и САД могли би се погоршати након дугоочекиваних преговора између две земље, који су направили мали напредак у односу на оно што се првобитно очекивало, рекао је заменик шефа дипломатије Русије, Сергеј Рјабков.

„Американци нас не слушају“: Москва наводи да преговори са Бајденовим изаслаником нису успели

Саопштење је дато након што је јуче у земљу допутовала заменик америчког државног секретара, Викторија Нуланд ради тродневних разговора са руским званичницима. Локални медији известили су данас да су преговори између Нуландове и Рјабкова били неуспешни јер су се дипломате бориле да нађу заједнички језик.

Раније ове недеље, Москва је укинула санкције Нуландовој, што јој је омогућило да уђе у земљу на састанак са руским колегама.

Упркос томе што је Нуландова рекла да јој је „драго што се вратила у Русију како би се позабавила билатералним односима“, Рјабков је рекао да постоје велике шансе да ће се због тога стање ствари само погоршати.

„Не могу рећи да смо постигли велики напредак. Теме виза, услови рада дипломатских мисија, ротација дипломатског особља, свеукупна нормализација активности руских мисија у Сједињеним Државама и америчких у Русији задржавају значајан кризни потенцијал, па се тако не може искључити да су могућа још нека погоршања у овим областима“, рекао је он.

„Ставови страна се не уклапају. Американци не слушају нашу логику и наше захтеве. Али, ипак, разговор је био користан“, додао је он.

Док су разговори још у току, Рјабков је рекао да Москва не жели да тензије између Русије и САД-а додатно ескалирају, те је затражио да се уклоне међународна ограничења. Посебна пажња посвећена је питањима која се тичу мисија Русије и Сједињених Држава на њиховим територијама. Руска страна је нагласила да непријатељске антируске акције неће остати без одговора, али да Москва не тражи даљу ескалацију.

„Предлажемо да се уклоне сва ограничења која су обе стране увеле у последњих неколико година“, рекао је он.

До преговора је дошло неколико дана након што су четири америчка сенатора затражила од америчког председника Џоа Бајдена да протера 300 руских дипломата и предузме „хитне мере за повећање особља у америчкој амбасади у Москви“ због разлике у броју особља у руским и америчким амбасадама.

„Русија мора издати довољно виза како би се приближила паритету између броја америчких дипломата који служе у Русији и броја руских дипломата који служе у Сједињеним Државама“, рекли су сенатори.

„Ако се таква акција не предузме, апелујемо на Вас да почнете са протеривањем руских дипломата, како бисте дипломатско присуство САД-а изједначили.“

Одмах након тога, НАТО је одлучио да преполови број делегације Русије у седишту војног блока, приморавши Русију да врати осам изасланика из њене сталне мисије из седишта алијансе у Бриселу.

„Ове акције, наравно, не дозвољавају нам да се претварамо да постоји могућност нормализације односа и наставка дијалога са НАТО-ом. Уместо тога, ти изгледи су готово потпуно срушени“, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Извор: РТ

посты:

Коментари: